A jászok mutatkoznak be a Vajdahunyadvárban

 

A jászok történelmét, művészetét, hagyományait és tárgyi világát mutatja be a Jász Ünnep elnevezésű kulturális fesztivál, amely egész hétvégén várja az érdeklődőket a budapesti Vajdahunyadvárban – hangzott el az M5 kulturális csatorna szombati Kulturális Híradójában.

A kétnapos ünnepségen a látogatók megtudhatják, hogy honnan jöttek és mivel foglalkoznak a jászok, és hogyan őrzik hagyományaikat a Kárpát-medencében.

A szervező Magyar Mezőgazdasági Múzeum célja, hogy a magyarországi népcsoportot és régiót a fővárosban is megismertesse az érdeklődőkkel.

A rendezvény Lehel Kürtjének, vagyis a Jászkürtnek a bemutatásával kezdődött, az ereklye a népcsoport és a régió összetartozásának megtestesítője. Az ingyenesen látogatható fesztivált elindító díszfelvonuláson 27 jász település, intézmények, egyesületek és vendégek vettek részt.

Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár nyitóbeszédében elmondta, a Jász Ünnep nem csupán a Jászságban lévő jász települések, hanem a kirajzott jászgyökerű településeknek is a közös ünnepe.

„Az identitástudat, vagy azonosságtudat a jászoknál igen erős, hiszen a redemptióból eredendően fejlődött évszázadokról évszázadokra, és hát manapság a mindennapi összefogásban tudunk ennek teret adni, hiszen ennek a rendezvénynek a megszervezésében, a jász világtalálkozók szervezésében, a jászbálok szervezésében, a redemptiósemlékünnepségek szervezésében, mindenütt együtt tudunk működni a jász településekkel” – fogalmazott Farkas Ferenc, a Jászsági Önkormányzatok Szövetségének elnöke.

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum tavaly indította el programsorozatát, amelyben az ország kulturális sokféleségét, a Kárpát-medencében élő népcsoportok értékeit és kincseit mutatja be.

„Nem egyszerűen csak a régi viseleteket, a hagyományos viseleteket, a szokásokat, hanem a mai életüknek a lenyomatát is szerettük volna adni” – mondta el a műsorban Estók János, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum főigazgatója.