Átadták az Európai Polgár díjakat a magyar kitüntetetteknek

 

Budapesten a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE), Szvorák Katalin Kossuth-díjas énekművésznek és Varga Erika divattervezőnek, a Romani Design alapítójának adták át a nemzeti díjakat.

Lővei Andrea, az Európai Parlament (EP) magyarországi kapcsolattartó irodájának vezetője elmondta, az EP által 2008-ban alapított elismerést olyan kivételes teljesítményt nyújtó embereknek és szervezeteknek ítélik oda, akik hozzájárultak a közös megértés, a polgárok és a tagállamok közötti szorosabb integráció előmozdításához, vagy az unió értékeinek képviseletére hivatott programokat alakítottak ki.

Az elmúlt években a díjazottak között volt Böjte Csaba ferences szerzetes és Kozma Imre, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapítója – tette hozzá.

Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége a NOE-t méltatva azt hangoztatta, a szervezet három évtizede áll ki a család értékei, a gyermekvállalás szépségei mellett, javaslatokat tesz a mindenkori kormánynak. Az egyesületet a díjra Gál Kinga és Hölvényi György európai parlamenti képviselők terjesztették fel.

Gál Kinga köszöntőjében úgy fogalmazott, Európa jelenleg az „üres bölcsők” kontinense, ezért most még nagyobb jelentősége van az olyan szervezeteknek, amelyek a gyerekvállalást értékként jelenítik meg. Hölvényi György kiemelt sikernek nevezte, hogy az Európai Parlament olyankor díjaz egy a családi értékek mellett nyíltan kiálló, és a házasságot egy férfi és egy nő közösségének tekintő szervezetet, amikor rengeteg támadás éri a családokat.

Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége, Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) elnöke (k) és Gál Kinga, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselője az Európai Polgár díjak magyar kitüntetettjeinek rendezett átadóünnepségen a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Dísztermében (Fotó: MTI/Soós Lajos)

Szvorák Katalint Szörényi Levente Kossuth-díjas zeneszerző méltatta, a beszédet Kudlik Júlia, a Magyar Televízió örökös tagja olvasta fel. Szörényi Levente kiemelte, Szvorák Katalinnak eddig mintegy 3700 koncertje volt három kontinens 40 országában, elsőként készített gyerekeknek szóló népdallemezt, és CD-t jelentetett meg az agyvérzéses betegek gyógyulásáért is. Szvorák Katalint Szájer József európai parlamenti képviselő terjesztette fel a díjra. Szájer József a művészt igazi európai polgárnak nevezte, mivel európaiként tiszteli nemzetét, büszke rá, hogy része egy közösségnek, tartozik valahová, polgárként pedig egész nemzetének közösségét és múltját magában hordozza a népdal által.

Varga Erikát, a Romani Design alapítóját Langerné Victor Katalin társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára méltatta. Úgy fogalmazott, Varga Erika megtestesíti azokat a roma értékeket, amelyeket az általa tervezett alkotások is képviselnek: az életörömet, a szabadságot, a családi tradíciók tiszteletét, az értékek generációkon való átadását, az identitás bátor felvállalását. Varga Erika a világ első roma stúdiójának alapítója, és oktatási, szociális területen is komoly sikereket ért el, emellett egy roma gyermek és ifjúsági magazin főszerkesztője is – tette hozzá.

A divattervezőt Járóka Lívia, az Európai Parlament alelnöke terjesztette elő a díjra. Videoüzenetében azt mondta, Varga Erika saját közösségét próbálta szolgálni és egyik kulcsfigurája lett a magyarországi roma felzárkóztatásnak.

A sajtóanyag szerint a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) célja az élet és az anyaság tiszteletére nevelés, a házasságért és a jövő generációért érzett felelősség erősítése, a nagycsaládok érdekeinek képviselete. A NOE tevékenységével hozzájárul az Európai Unió Alapjogi Chartájában foglalt értékek gyakorlati megvalósulásához.

Szvorák Katalin Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zenéjében egyesíti az egyházi dallamokat a magyar népdalokkal. Művészi tevékenységével az európaiságot, az együvé tartozást énekszóval fejezi ki. Zeneakadémista növendékeivel egy teljes Közép-Európát átszelő, eredeti nyelveken megszólaltatott albumot is kiadott. Varga Erika, a Romani Design alapítója a cigány viseleti hagyományokat és azok motívumkincsét helyezi át modern európai kontextusba. Fontosnak tartja a roma fiatalok mentorálását, identitásuk megőrzését és a roma kultúra hagyományainak továbbvitelét.

A díjra EP-képviselők jelölhetnek magánszemélyeket és szervezeteket. A jelöléseket ugyancsak képviselőkből álló nemzeti zsűrik rangsorolják, majd az EP elnökének vezetésével ülésező brüsszeli zsűri dönt a díjazottakról. Az elismerésben részesülők mindegyike meghívást kap az októberi brüsszeli díjátadóra is.