LMP: Minden gyermek után nyújtson egyenlő oktatási támogatást az állam

 

Minden gyermek egyenlő, ezért minden tanuló után egyenlő állami támogatást kellene nyújtani az iskoláknak – szorgalmazta Szabó Szabolcs, az LMP-frakció képviselője, bírálva, hogy az egyházi fenntartású intézmények mintegy háromszoros forráshoz jutnak diákonként, mint az államiak.

Szabó Szabolcs szerdai sajtótájékoztatóján elmondta: javaslatuk úgy oldható meg, ha visszaállítják az oktatás támogatását a GDP 5,5 százalékának szintjére, ahogy az 2010-ben volt. Rámutatott: azóta szinten folyamatos forráskivonás volt a szektorban, így az intézkedés azonnal 350-400 milliárd forintos pluszforrást eredményezne. Hozzátette: hosszú távon a bruttó hazai termék 8 százalékát költené az oktatásra. A politikus szerint az általános iskolák mintegy 14, a középiskoláknak pedig több mint 20 százalékát fenntartó egyházak azért kapnak magasabb támogatást, mert már a fideszesek is belátták, hogy az általuk létrehozott oktatási rendszer rossz, és az egyházi iskolák menekülőutat jelentenek számukra.

Szabó Szabolcs, az LMP országgyűlési frakciójának tagja (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Szabó Szabolcs, az LMP országgyűlési frakciójának tagja (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Ezekben az intézményekben ugyanis nem az állami tankönyveket használják és nem a nemzeti alaptanterv (NAT) szerint oktatnak. A képviselő bírálta a készülő NAT-ot is, előkészítetlennek, átgondolatlannak ítélve azt, és radikális átalakítást szorgalmazott. Szabó Szabolcs szerint a pedagóguspályát is vonzóvá kell tenni, 15 éven belül ugyanis több mint 60 ezer tanár megy nyugdíjba. A politikus kérdést kapott Szél Bernadett korábbi LMP-társelnök nyilatkozatával kapcsolatban, amely szerint a párt „politikai öngyilkosságot” követ el.

Szabó Szabolcs, megjegyezve, hogy nem tagja a pártnak, közölte: látható az LMP belső feszültsége, amelyet minél előbb rendezni kell, hogy az érdemi munkára koncentrálhassanak. Hozzátette: ígéretet kapott, hogy a vitás ügyeket mielőbb lezárják. Szabó Szabolcs kérdésre a Sargentini-jelentést elítélő kormánypárti országgyűlési határozati javaslatot abszurdnak nevezte, közölte ugyanakkor, hogy a frakció még nem tárgyalta azt. Kijelentette: a jelentés arról szól, hogy „megmondták Orbán Viktornak, hogy össze lehet csomagolni és el lehet húzni a néppártból”.