Áder János tiszteletvacsorán látta vendégül Balczó Andrást

 

Tiszteletvacsorán látta vendégül Áder János köztársasági elnök a Sándor-palotában Balczó András háromszoros olimpiai, tízszeres világbajnok öttusázót, a Nemzet Sportolóját 80. születésnapja alkalmából.

A köztársasági elnök és felesége, Herczegh Anita a Mária Terézia-szalonban fogadta vendégeit. „Bár kicsit túl vagyunk a születésnaptól, de koccintásra invitálom önöket” – utalt Áder János az egy hónappal ezelőtti születésnapra. A házaspár a köztársasági elnök érdeklődésére elárulta, korábban még egyikük sem járt az épületben, azt eddig csak kívülről látták.

Áder János köztársasági elnök (b) fogadja Balczó András háromszoros olimpiai, tízszeres világbajnok öttusázót, a nemzet sportolóját, akit 80. születésnapja alkalmából tiszteletvacsorán látott vendégül a Sándor-palotában 2018. szeptember 19-én. MTI Fotó: Soós Lajos

Áder János köztársasági elnök fogadja Balczó András háromszoros olimpiai, tízszeres világbajnok öttusázót, a nemzet sportolóját, akit 80. születésnapja alkalmából tiszteletvacsorán látott vendégül a Sándor-palotában (Fotó: MTI/Soós Lajos)

A Sándor-palota teraszán Áder János a vendégeknek elmesélte a tiszteletvacsorák történetét. 2012-ben azzal a szándékkal teremtettek hagyományát, hogy felhívják a figyelmet a kiemelkedő teljesítményekre, tiszteletre méltó személyekre.

Az államfő tudósokat, sportolókat, művészeket látott vendégül tiszteletvacsorára, de kiemelte, hogy világbajnok szakmunkások is részesültek már ebben az elismerésben.

Balczó András felelevenítette azt az utat, amit Nyíregyházáról Budapestre kerülve odáig megtett, hogy a köztársasági elnök tiszteletvacsorán fogadja. A háromszoros olimpiai bajnok, 10-szeres világbajnok Balczó András augusztus 16-án ünnepelte 80. születésnapját.