Ciprus és Magyarország kapcsolata baráti, az erősítés közös érdek

 

Kövér László évtizedekre visszatekintve problémamentesnek és barátinak nevezte kedden Ciprus és Magyarország kapcsolatát, amelynek további erősítése a házelnök szerint a két ország közös érdeke – közölte az Országgyűlés sajtófőnöke az MTI-vel.

Az Országgyűlés elnöke az Országházban folytatott megbeszélést a hivatalos látogatáson Magyarországon tartózkodó Demetrisz Szillurisszal, a Ciprusi Köztársaság parlamentjének elnökével.

Szilágyi Zoltán azt írta, a házelnökök egyetértettek abban, hogy a Ciprus és Magyarország kapcsolata erősítésének fontos állomása a mostani találkozó, csakúgy, mint a nicosiai magyar külképviselet megnyitása a közeljövőben. A közlemény szerint Kövér László és Demetrisz Szillurisz különösen fontosnak tartotta a parlamenti kapcsolatok erősítését, a baráti tagozatok és a szakbizottságok rendszeres találkozóját, kiemelve a mezőgazdasági és az európai uniós bizottságok tapasztalatcseréjének jelentőségét.

A magyar házelnök hangsúlyozta: alapvető az eszmecsere az Európai Unió jövőjéről, a migrációról, a brit kilépési folyamatról, valamint az unió többéves pénzügyi keretét érintő kérdésekről. Az Európai Unió jövőjéről szólva Kövér László kijelentette, hogy Magyarország az erős nemzetek Európáját tartja jó iránynak, amelyben a kisebb nemzetek a nagyobbakkal azonos jogokkal rendelkeznek. Ezzel a ciprusi házelnök is egyetértett – olvasható a közleményben.

Demetrisz Szillurisz megköszönte Magyarországnak a ciprusi kérdés megoldásához nyújtott támogatását. A ciprusi delegációt fogadta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is.