Előadással tisztelegnek a pákozdi csata emléke előtt

 

Az Esztrád Színház produkciójában szeptember 29-én a csata időpontjában délután fél egykor, a Pákozdi Katonai Emlékparkban, az emlékmű körüli domboldalon 70 perces, sokszereplős zenés történelmi játékkal emlékeznek az ütközet 170. évfordulójára.

1848. szeptember 29-én a Velencei-tótól északra, Pákozd és Sukoró között a magyar csapatok visszaverték a Jellasics József báró, határőr ezredes vezetésével támadó horvát csapatokat. A pákozdi csata megmutatta, hogy a magyarságban megvan a kellő elszánás, hogy fegyverrel védje meg kivívott jogait, hogy vannak, akik a harc politikai vezetését vállalják, s hogy azokat a nép elfogadja vezetőinek.

Pákozd lehetővé tette azt, hogy a népképviseleti országgyűlés együtt maradjon, hogy a Honvédelmi Bizottmány és az ország felkészüljön az osztrák fősereg támadására, megteremtse a maga nemzeti hadseregét. A magyarok helytállása az ellenség felett aratott megsemmisítő győzelem nélkül is óriási jelentőségű volt az 1848–49-es forradalom és szabadságharc történetében.

A nagy nap győzelemének mérlegét Csány László királyi biztos így vonta meg: „Ez volt az első nap, mely meggyőzött bennünket, hogy a seregekre bízvást lehet számolni, mert seregünknek a szerencsés eredmény morális erejét nevezetesen felemelte, úgy lehangolta büszke magabiztosságát az ellenségnek.”

Fotó: Esztrád Színház

Fotó: Esztrád Színház

Móga János altábornagy, a magyar csapatok vezérének jelentésében a csata során halottakban és sebesültekben nagyjából 100 főre becsülte a horvátok veszteségét. A magyar erőknek a beérkezett jelentések szerint 7 halottja és 37 sebesültje volt, más adatok szerint a magyar veszteség is összesen 100 fő körül lehetett. A pákozdi csatában külön ki kell emelni a honvédek és az önkéntes nemzetőrök helytállását, akik valójában ekkor kerültek első ízben szembe az ellenséggel, ugyanis  a magyar sereg mintegy 60 százaléka újoncokból állott.

A pákozdi győzelem jelentőségét méltatva Móga János óvatosan fogalmazott: „Ámbár seregünk egy teljes győzelmet vívott ki, mégis katonai nézetből ezen ütközetnek eredménye csekély; ellenben annál nagyobb erkölcsi hatást tett az új csapatra, amennyiben helyét első ütközés alkalmával diadalmasan meg tudta tartani.” Az országgyűlési biztosok szerint „szeptember 29. kiszámíthatatlan következésű nap; e csata döntött hazánk sorsa felett, nemzeti önállásunk első alapköve tegnap tétetett le, az elesettek vérével erősítve, minden ármány és viharok ellen”.

A produkcióban közreműködik Varga Miklós, Vadkerti Imre, Papadimitriu Athina, Sipos Imre, Makrai Pál, Varga Vivien, Varga Szabolcs és Sipos Áron, továbbá a makói Forgatós és a szegvári Dobbantó táncegyüttes 80 felnőtt és gyerektáncosa, 150 hagyományőrző gyalogos, 70 lovas és több száz Ifjú Nemzetőr.

A produkció megtekintése az érdeklődők számára ingyenes, az ülőhelyeket érkezési sorrendben lehet elfoglalni. Az előadás élvezhetőségét két nagy méretű kivetítő is biztosítja.