Hamarosan megkezdi működését a Nemzeti Népegészségügyi Központ

 

Megalakult a Nemzeti Népegészség Központ Kásler Miklós, az emberi erőforrások miniszterének kezdeményezésére. Az új egészségügyi, központi hivatalként működő szervezet október 1-jén kezdi meg munkáját.

A Nemzeti Népegészség Központ (NNK) az Országos Közegészségügyi Intézet bázisán, kibővült hatáskörrel, jelentős részben az intézet korábbi feladatait, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériumának országos tiszti főorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkára korábbi feladatait veszi át – áll a közleményben.

Az NNK a közegészségügyi, járványügyi biztonság és betegbiztonság, az egészségfejlesztés, kórházhigiéne, az egészségügyi intézmények működési engedélyeztetése és munkaegészségügy területén a hatáskörébe tartozó feladatokat az ország egész területére kiterjedő illetékességgel látja el.

Külön jelentőséggel bír, hogy az így létrejövő NNK a továbbiakban részt vesz az országos népegészségügyi programok kidolgozásában, szervezésben, koordinálásban, azok végrehajtásának területi és helyi feladataiban. Létrejöttével lényegesen javulni fog az országos járványügyi tevékenység gyorsreagáló képessége, és számos olyan terület ellátását koordinálja, amely pozitív irányban befolyásolja Magyarországon a betegbiztonságot, hozzájárul az állampolgárok egészségi állapotának javításához.

A központ élén álló országos tiszti főorvos feladatkörébe tartozik a Magyar Honvédség és a rendvédelmi szervek közegészségügyi és járványügyi feladatainak ellátására kijelölt szervek szakmai felügyelete is.

Az országos tiszti főorvos tevékenységét a helyettes országos tiszti főorvosok segítik, akiket a miniszter nevez ki, az egyéb munkáltatói jogokat pedig az országos tiszti főorvos gyakorolja.

Címlapképünk illusztráció.