Az első világháborúra emlékeznek Hódmezővásárhelyen

 

Háromnapos programsorozattal, ezen belül konferenciával, kiállítással, koncerttel emlékeznek az első világháborúra a hétvégén Hódmezővásárhelyen – tájékoztatták a szervezők.

Az 1970-es évek óta működő Ezer Nemzetség baráti közösség tagjai 2014 tavaszán határozták el, hogy az I. világháború centenáriumi éveiben Galíciától, Olaszországon át egészen Erdélyig felkeresik azokat a harctereket és emlékhelyeket, ahol őseik küzdöttek. A négyéves emléktúra zárásaként e hét végén Hódmezővásárhelyen tartja kegyeletei emlékező sorozatát az egyesület.

Péntek délután a Bethlen Gábor Református Gimnáziumban konferenciát rendeznek, amelyen többek között Szakály Sándor, a Károli Gáspár Református Egyetem professzora, a Veritas Történetkutató Intézet főigazgatója is előadást tart.

Az első világháború magyar és helyi vonatkozásait bemutató referátumokat követően az Ótemplomban folytatódnak a programok: kiállítás nyílik az Ezer Nemzetség baráti közösség négyéves emléktúráinak képeiből, este pedig a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekar fúvósai adnak ingyenes emlékkoncertet.

Az emlékezők szombaton felkeresik város egykori közigazgatási területén fekvő, felújított világháborús emlékműveket és emléktáblákat, vasárnap délelőtt pedig a hősök emlékének ajánlott istentiszteleten vesznek részt, amelyen Incze Zsolt a sepsiszentgyörgy-szemerjai református egyházközség lelkésze, a Sepsi Egyházmegye esperese hirdet igét.

A címlapfotó illusztráció.