Több mint tízezer migráns van a balkáni útvonalon

 

A balkáni útvonalon jelenleg is több mint tízezer migráns van: kiszámíthatatlan, hogy a szír háború alakulásának függvényében, milyen további nyomás éri a magyar határt – mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 szerda reggeli műsorában.

Készen kell állni – szögezte le a főtanácsadó, és hozzátette: a határőrizeti rezsim akkor működhet eredményesen és szolgálhatja a magyar emberek biztonságát, ha a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet érvényben van.

A Sargentini-jelentés kapcsán Bakondi György azt mondta: jól látható, hogy akik 2015 óta a migráció szervezésében, irányításában, a tömeges, ellenőrzés nélküli beáramlás fenntartásában politikai vagy gazdasági okokból érdekeltek, azok mindent megtesznek.

A főtanácsadó szerint a migráció megítélése kapcsán megváltozott a politikai harc. Ebben jól érzékelhető a két fél álláspontja: az egyik oldalon az állampolgárok és Európa biztonságát szeretnék megvalósítani, míg a másik oldalon egy liberális, szélső liberális csoportosulás az eddigi uniós politikát szeretné folytatni.

Úgy gondolják, a tömeges illegális beáramlás jó dolog, és a nemzetek visszaszorítását, a tagállamok hatásköreinek csökkentését szeretnék elérni – fejtette ki Bakondi György.