Így reagáltak a pártok az EP-szavazásra

 

Reagáltak a pártok az Európai Parlamentben lezajlott szavazásra, ahol a magyar jogállamiság helyzetéről szavaztak. A Sargentini-jelentést 448 igen szavazattal, 197 ellenében, 48 tartózkodás mellett fogadták el.

Fidesz: A döntés bevándorláspárti politikusok kicsinyes bosszúja

Jogi értelemben érvénytelen a magyar jogállamisági helyzetről szóló különjelentés európai parlamenti elfogadása, ugyanis csak a szavazási szabályok megsértésével sikerült elérni a kétharmados többséget – hangoztatták fideszes európai politikusok a szerdai ülés után.

Szájer József fideszes európai parlamenti képviselő az Európai Parlament plenáris ülésén (MTI/Európai Parlament Multimédiás Központja/Genevieve Engel)

A strasbourgi sajtótájékoztatón Szájer József EP-képviselő kijelentette, hogy a döntés bevándorláspárti politikusok kicsinyes bosszúja, Magyarországot azért ítélik el, mert tudják, hogy soha nem fogja elfogadni a migránsbarát politikát.

A dokumentumot Szájer József hazugságokon alapuló, koncepciós vádiratnak nevezte, amely tele van tárgyi tévedésekkel, és kiforgatja a tényeket. Hozzátette, a vizsgált ügyek túlnyomó része nem tartozik az Európai Unió hatáskörébe, a 69 megállapításból 13-at már rendeztek, számos másikról pedig még zajlik a kötelezettségszegési eljárás.

Szájer József úgy vélekedett, hogy a jelentést valójában nem fogadták el, ugyanis ha a tartózkodásokat is leadott szavazatnak számolták volna, akkor nem lett volna meg a szükséges kétharmados többség. Amennyiben ennek ellenére az Európai Unió Tanácsa megindítja végül az eljárást, akkor a kormány erre fog hivatkozni, ha pedig jogokat, kötelezettségeket akarnak eredeztetni a döntésből, akkor az Európai Bíróság előtt fogják érvényesíteni a magyar álláspontot – közölte.

Deutsch Tamás EP-képviselő kiemelte, hogy az alapszerződés által előírt „világos, egyértelmű” szabályok alapján csak akkor lehetett volna elfogadni a dokumentumot, ha azt legalább 462-en támogatják, azonban mindössze 448 képviselő szavazott igennel. „A bevándorláspárti többség bizonytalan volt, ezért kellett a jogi csűrés-csavarás. A jogértelmezés a politika szolgálólányává vált” – fogalmazott.

Deutsch Tamás, a Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos beszél az Invitel és a Digitális Jólét Program sajtótájékoztatóján. (MTI Fotó: Mohai Balázs)

Deutsch Tamás (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

Deutsch Tamás megerősítette, hogy a kormánypártok országgyűlési határozati javaslatot fognak beterjeszteni, hogy „helyre tegyék” a jelentés megállapításait.

Az ugyancsak fideszes Gál Kinga EP-képviselő abszurdnak nevezte az egész eljárást, és azon véleményének adott hangot, hogy a „hazugságokkal és csúsztatásokkal teli” jelentés készítése során kizárólag külföldről fizetett civil szervezetek véleményét vették figyelembe, a dokumentumnak pedig semmi köze a valósághoz. „Újabb hosszú és sehova nem vezető folyamatnak nézünk elébe” – mondta Gál Kinga, aki szerint az EP nyomást akar gyakorolni Magyarországra, hogy változtasson migrációs álláspontján.

Soros György bosszújának tartja Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője az Európai Parlament döntését, amellyel elfogadta a magyar jogállamisági helyzetről szóló Sargentini-jelentést.

Kocsis Máté budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: Judith Sargentini zöldpárti EP-képviselő Soros György embere, a jelentés Soros szervezeteinek és médiumainak véleményére épül, az ő emberei szervezték meg az EP-ben a bevándorláspárti többséget a döntés mögé. Hangsúlyozta ugyanakkor: „félreismer bennünket Soros György, ha azt gondolja, hogy engedünk a zsarolásnak, Magyarország nem enged ennek a zsarolásnak.”

A magyar választók a kormányt és a kormánypártokat világos mandátummal látták el bevándorlásügyben, ebből „nem tudunk és nem is akarunk engedni”, ezért az Országgyűlés válaszolni fog a bevándorláspárti EP-képviselőknek – mondta a frakcióvezető.

Közölte: politikai lépéseket fognak tenni, hogy megvédjék az országot a hamis és hazug vádaktól, és megvizsgálják annak lehetőségét is, hogy „jogi értelemben miként tudjuk magunkat megvédeni”, a szerdai szavazás ugyanis egy teljesen nyilvánvaló csaláson alapul.

A jelentés elfogadásához ugyanis szükség lett volna a leadott szavazatok kétharmadára – magyarázta –, ez pedig nem volt meg. Az EP visszaélt a hatalmával és visszaélt a joggal, amikor a saját szabályait megszegve a tartózkodó szavazatokat nem vette figyelembe. Ez ellentétes a szabályokkal, ezért megvizsgálják a jogorvoslat lehetőségét – erősítette meg, kijelentve: egy jogilag érvénytelen döntés született, politikailag pedig nem fognak engedni a zsarolásnak.

Budapest, 2018. május 3. Kocsis Máté, a Fidesz újonnan megválasztott frakcióvezetője sajtótájékoztatón beszél a Fidesz-frakció zárt alakuló ülése után a Képviselői Irodaházban 2018. május 3-án. Kocsis Mátét egyhangú döntéssel választották a Fidesz parlamenti frakcióvezetőjévé az alakuló ülésen. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A Fidesz–KDNP szerda este kezdődő kihelyezett frakcióülésének kiemelt témája lesz az EP-döntés – jelezte Kocsis Máté. Tájékoztatása szerint a tanácskozás szerda este Orbán Viktor miniszterelnök helyzetértékelésével kezdődik, csütörtökön miniszteri beszámolókat hallgatnak meg, és megtárgyalják az őszi parlamenti ülésszak jogalkotási tervéhez fűződő kérdéseket.

Emellett megvitatják és elfogadják azt az országgyűlési határozattervezetet, amelyben válaszolni fognak az EP bevándorláspárti képviselőinek, és amelyet a Ház elé terjesztenek a jövő héten.

A Sargentini-jelentéshez való európai néppárti hozzáállást firtató kérdésre a frakcióvezető azt válaszolta: a néppárt is megosztott, a törésvonal pedig a bevándorláshoz való viszonyulásban keresendő. Ezek a viták jövő májusig bizonyára eltartanak majd, amikor az EP-választáson az európai polgárok mondhatnak véleményt – tette hozzá.

Azt is mondta, vannak olyanok, akik örülnének, ha a Fideszt kizárnák a néppártból, de szerinte a vitákat a pártcsaládon belül kell elrendezni. „Az Európai Néppártból mi magunk nem kívánunk kilépni” – jelentette ki, és hozzátette, a Fidesz azért dolgozik, hogy a jövő évi EP-választáson a néppártot erősítse. Szerinte a néppártnak a bevándorlás kérdésében egységes és határozott álláspontot kellene elfoglalnia.

Arra a felvetésre, hogy Sebastian Kurz osztrák kancellár pártja is támogatta a Sargentini-jelentést, Kocsis Máté úgy reagált: Magyarországnak nem az a fontos, hogy az osztrák kancellár mit gondol a Fideszről, hanem, hogy mit gondol a bevándorlásról. Hozzátette, nem gondolja, hogy ez a magatartás, amelynek a szempontjait nem ismerik, jelentősen rontaná a magyar–osztrák kapcsolatokat.

A következő időszak alkalmat fog adni a viták rendezésére, ugyanis a magyar jogállamisági helyzetről szóló különjelentésről tartott európai parlamenti szavazás eredménye lehetőséget biztosít Magyarországnak arra, hogy érdemben el tudja magyarázni régóta hangoztatott álláspontját, s minden felvetett kérdést áttárgyalva bizonyítsa igazát – mondta Járóka Lívia fideszes európai parlamenti képviselő telefonon adott nyilatkozatában.

A képviselő, miután az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén megszavazta a jelentést, pozitív fejleménynek nevezte, hogy a következő hónapokban sokat és nyíltan beszélni lehet a felvetett problémákról. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a Magyarországra irányuló figyelem lehetőséget biztosít arra, hogy a delegációk személyesen, a helyszínre utazva győződjenek meg a magyar kormánypárt számos területet érintő, előremutató intézkedéseiről.

Arról is, hogy valótlanok azok az állítások, amelyek szerint szélsőséges csoportok tartják félelemben az utcákat, vagy az, hogy elviselhetetlen az országban tapasztalható ellenséges hangulat a romákkal szemben. Magyarország szívesen bemutatja a roma oktatási programját, ahogy a roma gyerekek elleni szegregációt uniós szinten tárgyaló roma származású osztályvezető tevékenységét is – mondta.

Hozzátette: az, hogy a közelgő megbeszélésekre sor kerülhet, azért is jó, mert a felvetett problémákra a magyar kormánypártnak vannak javaslatai. Így van a szegénység felszámolása, a migráció, az integráció okozta nehézségek és számos más terület esetében egyaránt. Mint mondta, a szavazás eredménye „nem annyira tragikus”, mint amilyennek sokan tartják. Nyilvánvaló, hogy a jelentés félreértéseken alapul, valamint az Európai Néppárt (EPP) megosztására irányult.

A képviselő véleménye szerint éppen jókor kerül sor a félreértések elkerülését célzó beszélgetésre a Néppárton belül, amit a keddi vitát követő megbeszélés hangulata is bizonyított. A jövő tavasszal esedékes európai parlamenti választások előtt az álláspontok tisztázására még van lehetőség, arra hogy ez által megerősödjön a csoport, aztán pedig „rá kell fordulni az egységes kampányra” – fogalmazott a politikus.

KDNP: Európa veszélyben van

Európa ma nagy veszélyben van, mert parlamenti képviselői tévednek Európa gyökerei és pozíciója tekintetében – mondta Vejkey Imre, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakcióvezető-helyettese újságíróknak.

A kisebbik kormánypárt országgyűlési képviselője szerint az érintett képviselők Európa keresztény gyökereit nem veszik tudomásul, sőt kifejezetten tagadják, egyidejűleg azonban óvakodnak attól, nehogy bármivel is megsértsék a muzulmánokat, akikről azt képzelik, hogy örömmel veszik majd át az ő világi, multikulturális világképüket.

Vejkey Imre a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakcióvezető-helyettese (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Vejkey Imre a Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezető-helyettese (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Európában ma a hamis szabadság eszméje uralkodik, mert olyan emberek irányítják Brüsszelből és Strasbourgból, akik felszabadítónak érzik magukat, túlkapásaikat pedig erkölcsi vívmányok módjára ünneplik. Európa fővédnökei ma nem a keresztény értékekből, hanem az általuk alkotott, úgymond egyetemes emberi jogokból „ácsolnak” maguknak hamis kereszténységet, hamis kereszténydemokráciát – értékelt Vejkey Imre.

Álláspontja szerint olyannyira elvakította ezeket az embereket egy utópikus jövő hiú és öntelt ábrándja, hogy már ösztönből is elfojtják a nemzeti, keresztény véleményeket a „szabadság és a tolerancia” nevében. Kijelentette: az igazi Európa a kereszténység jegyét viseli magán, az igazi Európa védjegye a nemzetállam.

Arra szólított fel, hogy „ne adjuk fel alapelveinket és mércéinket, vagyis ne adjuk fel a szabadságunkat és Istenbe vetett hitünket, még akkor sem, ha az Európai Parlament és a bizottság hangja hangosabb a miénknél”, ők ugyanis nem a többség, csak egy hangos kisebbség. A politikus úgy fogalmazott: ebben a harcban jó magyarnak lenni.

„Büszkék vagyunk arra, hogy támadnak minket ezeréves értékeink miatt” – folytatta, hozzátéve: az igazság a mi oldalunkon áll. Kijelentette: „nem kérünk progresszív jövőjükből, nem kérünk a gondolatrendőrségükből, mely már a mai szavazáson is büntetni akar”. Ők attól félnek, hogy egyre több követőnk lesz a velük szembeni ellenállás területén, s ezáltal egyre több nemzet fog nekik ellentmondani – mondta Vejkey Imre.

Harrach Péter, a KDNP parlamenti frakcióvezetője (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Harrach Péter, a KDNP parlamenti frakcióvezetője (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Az Európai Unió parlamentje kiállította a bizonyítványt magáról – így értékelte Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője a Sargentini-jelentésről tartott szerdai szavazást.

A kormánypárti politikus szerint olyan szervezet mondott ítéletet, amelyik képtelen megőrizni a kontinens kultúráját, megvédeni a határait és növelni versenyképességét. Azt a tagállamot ítélték el, amelyik képes minderre.

Harrach Péter szerint nem nevezhető elegánsnak, hogy az ítélet egy fércmű alapján történt, ami a politikai hazugságok versenyében is dobogós helyre számíthat. Mint fogalmazott: az is tény, hogy a 2/3-os eredményt csak a tartózkodások kizárásával érték el.

Megjegyezte: ellenfeleik megnyilatkozásai során magas hőfokú gyűlöletet tapasztalhattak, de „ez természetesen nem befolyásolhat minket abban, hogy igazságunk tudatában folytassuk a küzdelmet és a belső építkezést”.

Jobbik: A Fidesz feláldozta Magyarországot

Hatalmi arroganciája, kompromisszum nélküli politikája és mérhetetlen pénzéhsége miatt a Fidesz feláldozta Magyarországot – reagált a Jobbik szerdán az Európai Parlament (EP) döntésére, miszerint megindulhat az eljárás Magyarországgal szemben az uniós alapszerződés hetedik cikke alapján.

A Jobbik hangsúlyozta, Orbán Viktor miniszterelnök veszített, s ez az EP-szavazás óta tényként jelenthető ki. A döntés súlyát tovább növeli, hogy a Fidesz pártcsaládjából, az Európai Néppártból, sőt Orbán Viktor „közvetlen barátai és szövetségesei” közül is többen támogatták a javaslatot – tették hozzá.

Mint írták, a Sargentini-jelentés – hibáival együtt – nem a bevándorlásról, nem Sorosról, nem a határkerítésről szólt, hanem a magyar jogállamiságról és demokráciáról. „Mérhetetlen szégyen a Fidesz-kormányra nézve, hogy ilyen elmarasztalás még nem fordult elő az Európai Unió történelme során egyik országgal szemben sem. Orbán Viktor hatalmi tébolya kellett ahhoz, hogy Magyarország ellen elsőként megindítsák ezt az eljárást” – fogalmaztak a közleményben.

MSZP: Történelmi döntés született 

Egy normális demokráciában a kormány ilyenkor önként távozik a hatalomból, és bocsánatot kér mindazért, amit Magyarország ellen tett – jelentette ki Ujhelyi István szocialista EP-képviselő sajtótájékoztatón Strasbourgban. Úgy vélte, történelmi lépésre szánta el magát az Európai Unió és az Európai Parlament meggyőző, pártcsaládok felett átívelő masszív többsége.

„Nem volt véletlen, hogy egy magyar zászlót kihelyezve szavaztam meg a jelentés elfogadását. Ma ugyanis az az igazi hazafi, aki országát, nemzetét és gyermekeinket meg akarja védeni az orbáni rezsim erőszakos károkozásától” – fogalmazott. Most elfogadott jelentésében – az európai nemzetek képviseletében – az Európai Parlament több mint kétharmados többsége erre tett kísérletet.

Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője (Fotó: MTI/Kovács Attila)

Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője (Fotó: MTI/Kovács Attila)

Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője nyilatkozatában úgy vélte: az Európai Parlamentben leadott szavazatok nem csak azt jelentik, hogy a képviselők többsége meggyőződött arról, Magyarországon veszélyben forog, rendszerszinten sérül a jogállamiság, a magyar kormány sérti az európai szerződésekben foglalt alapvető jogokat és értékeket. Azt is jelzik, hogy az Európai Néppárt (EPP) többsége egyetértett ezzel a véleménnyel.

Hangsúlyozta, a jelentés a magyar kormánynak a magyar emberek érdekeit és jogait sértő tevékenységét bírálja. A jelentés kimondja, a magyaroknak is joguk van azokhoz a jogokhoz, védelemhez, garanciákhoz, amelyek a többi európai szabadságát, vallás-, lelkiismereti és szólásszabadságát védik. „Az üzenet egyértelmű a magyar kormány számára: nem lehet Európában büntetlenül aláásni és megsérteni az alapvető jogokat és értékeket” – fogalmazott az EP-képviselő.

DK: Az Európai Parlament fontos döntést hozott

Az Európai Parlament nagyon fontos döntést hozott, amely világos jelzése annak, hogy a jelentős többség, beleértve a Fidesz pártcsaládjába tartozó képviselőket is, nem fogadja el és határozottan elutasítja az Orbán-kormány politikáját – jelentette ki Niedermüller Péter DK-s EP-képviselő Strasbourgban.

Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció (DK) alelnöke (Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely)

Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció alelnöke (Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely)

Niedermüller Péter az EP plenáris ülésének a Magyarországról szóló jelentés megszavazását követően tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, a szavazás eredménye nem jelent sem győzelmet, sem vereséget. Az egy magyar embereknek szóló biztatás, amely azt üzeni, hogy lehet ellenállni és változtatni a politikán.

„Természetesen nem tartom jónak, hogy a magyar kormány politikája miatt ilyen döntés született az Európai Parlamentben, ugyanakkor nagyon fontos jelzés abban a tekintetben, hogy másfajta politikát kell követnie az Orbán-kormánynak” – fogalmazott.

Fontosnak nevezte, hogy a Fidesz pártcsaládjának vezetői is megszavazták az elmarasztaló jelentést, ami szerinte azt mutatja, hogy Orbán Viktor és politikája saját táborában is elszigetelődött. Már a kereszténydemokraták sem fogadják el ezt a politikát, világossá tették, hogy más utat szeretnének követni – mondta.

Mindeközben Rónai Sándor pártszóvivő a DK nevében felszólította az EPP-t, zárja ki soraiból a Fideszt. Kiemelte, hogy a jelentést a néppárt sok politikusa is támogatta.

LMP: Orbán Viktor és a Fidesz hibája, hogy Magyarország ebbe a helyzetbe került

Kizárólag Orbán Viktor és a Fidesz hibája és felelőssége, hogy Magyarország ebbe a helyzetbe került – vélekedett az LMP az Európai Parlament (EP) döntéséről. Közleményükben azt írták, a jelentés számtalan pontos és súlyos megállapítást tesz a magyar jogállam állapotával kapcsolatban, ugyanakkor „meggyőződésünk, hogy a magyar jogállamot valójában csak a magyar emberek tudják helyreállítani”.

Az ellenzéki párt szerint a szavazati jog elvesztése nem a kormány, hanem Magyarország szempontjából járna súlyos következményekkel, viszont innentől kezdve csak és kizárólag Orbán Viktor felelőssége, hogy ez bekövetkezik-e vagy nem. Hozzátették, az LMP nem tud támogatni olyan eljárást, amely a kormány és a miniszterelnök bűneit a magyar emberekkel fizetteti meg. Az LMP EP-képviselője, Meszerics Tamás nem vett részt a Sargentini-jelentésről szóló szavazáson – tudatták.

Liberálisok: Győzött a demokrácia Európában

A Liberálisok szerint a Sargentini-jelentés elfogadásával győzött a demokrácia Európában, nagy fölénnyel mondtak nemet az Európai Parlament (EP) képviselői az Orbán-kormány illiberális politikájára.

Az ellenzéki párt közleményében üdvözölte az EP döntését, amellyel a képviselők „kiálltak az európai értékekért, a magyar jogállam és a demokrácia helyreállításáért, a magyar emberekért”, és leszögezték, hogy Magyarország nem egyenlő Orbán Viktorral, Magyarország nem egyenlő Orbán Viktor illiberális kormányával.

Mint írták, Orbán Viktor és a Fidesz évek óta rombolja a magyar demokráciát és a jogállamot, ezzel pedig már Magyarország uniós tagságát is veszélybe sodorták.