Csaknem 600 milliót hagyott az utasoknál a MÁV

 

Több mint 580 millió forintot hagyott az utasok zsebében a MÁV-START az önkiszolgáló csatornákon keresztül megvásárolt vasúti jegyekre adott 5, 10, 20 százalékos kedvezmények révén: az online megváltott vonatjegyek növekvő népszerűségének köszönhetően 275 millió forinttal több menetdíjbevételt könyvelhetett el eddig a vasúttársaság – bár mindenki jól jár a kedvezményekkel, a vasúttársaság intézkedéseinek legfőbb nyertesei az utasok.

Az önkiszolgáló csatornákon keresztül január elsejétől szeptember 2-ig vásárolt e-vasúti menetjegyekre az utasoknak nyújtott kedvezmények összértéke meghaladta az 580 millió forintot. A tavaly decemberi menetrendváltáskor bevezetett 5, 10, 20 százalékos kedvezmények ugyanakkor jelentős, 275 millió forintos többletet eredményeztek a MÁV-START menetdíjból származó árbevételében. Az utasok körében ugyanis egyre nagyobb népszerűségnek örvend az online vásárlás, és ezen belül az e-vonatjegy. Idén közel hatmillió jegyet vásároltak online (ideértve a Vonatinfó mobilapplikációs jegyvásárlási lehetőséget is), ebből 4,5 millió volt az e-vonatjegy.

Képünk illusztráció (Fotó: MTI/Kallos Bea)

Képünk illusztráció (Fotó: MTI/Kallos Bea)

Az elektronikus vásárlás esetében 67, az e-vonatjegyeknél 101 százalékos a növekedés az előző évhez hasonló időszakához képest. Az internetes jegyvásárlási rendszerben 10-ből 9 esetben az e-vonatjegyet választják az utasok, akik felfedezték és megszerették a kényelmes és gyors mobilapplikációs jegyvásárlást is, mivel a Vonatinfó használatával időt lehet megspórolni a pénztárak előtti sorban állás elkerülésével. A mobilalkalmazáson belüli jegyvásárlás június 20-i bevezetése óta már csaknem 220 ezer e-vonatjegyet váltottak a Vonatinfón. Összességében az önkiszolgáló csatornák részesedése 14,5 százalékról 18,9 százalékra nőtt az utasszám tekintetében. Az árbevétel terén szintén jelentős, 5 százalékos az emelkedés.

A jegyautomatánál megváltott jegyek ára 5, míg az otthon nyomtatott vagy mobileszközön bemutatott e-vonatjegyek ára tíz százalékkal csökkent a téli menetrendváltástól. Az alacsonyabb kihasználtságú, legalább 100 kilométer távolságra, csúcsidőn kívül közlekedő – a menetrendi keresőben @ jellel jelölt – járatokra szóló e-vonatjegyek pedig 20 százalékkal kerülnek kevesebbe – derül ki a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményből.