A Brexittel csak a státusz változik, a kapcsolatok maradnak

 

Az Egyesült Királyság státusza a közeljövőben változni fog, de Nagy-Britannia továbbra is a kétoldalú kapcsolatok elmélyítésére törekszik európai szomszédjaival – mondta András yorki herceg kedden egy konferencián Budapesten, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen.

„Nekünk és Magyarországnak egyaránt komoly történelmi múltunk van a szak- és közigazgatásban. Azt tapasztaltuk, hogy ha a közösségeket bevonjuk a párbeszédbe, sokkal jobb eredményeket tudunk elérni a közszolgálati feladatok ellátásában, és ezeket a közösségek maguknak fogják érezni” – mondta a herceg a Társadalmi érték és felelősség a közszférában című angol-magyar műhelykonferencián.

Mint fogalmazott, amit a közigazgatásban teszünk, azt nagy gonddal kell végeznünk, különösen a közszolgálat területén szükséges figyelemmel dolgozni. Hozzátette: az Egyesült Királyság és Magyarország a közszolgálati kutatások szintjén nagyon közeli kapcsolatokat tud kiépíteni egymással. Reményét fejezte ki, hogy sikerül megtalálni azokat az újabb területeket, amelyekben konkrét együttműködést sikerül kialakítani.

András yorki herceg, II. Erzsébet brit királynő harmadik gyermeke kipróbál egy fitneszgépet (j3) a SUHANJ! Fitnessben, az első magyarországi integrált, teljes mértékben akadálymentesített edzőteremben tett látogatásakor a XIII. kerületi Tátra utcában 2018. szeptember 11-én. Mellette Nyitrai Balázs, a Suhanj! Alapítvány munkatársa (j2) és Fenyvesi Zoltán edző (j), valamint Iain Lindsay brit nagykövet (a háttérben j3) (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

„Nagy szükség van olyan műhelybeszélgetésekre, mint a mostani, mert ez jó lehetőséget biztosít a tapasztalatcserére, információk, ötletek megosztására egymással. Kölcsönösen előnyös együttműködések tudnak így kialakulni” – hangsúlyozta András yorki herceg.

Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkár köszöntőjében azt mondta, a társadalmi problémák hatékonyabb megoldása érdekében a közigazgatási intézményeknek szabad és szükségszerű is átlépniük a bürokratikus korlátokat. Felhívta a figyelmet arra, hogy az intézményeknek és a üzleti szféra szereplőinek is felelősséget kell vállalniuk alkalmazottjaikért, és mindent el kell követni a diszkriminációmentes foglalkoztatás, illetve a munkavállaló- és családbarát munkahelyek kialakítása érdekében.

Nyikos Györgyi, az NKE nemzetközi rektorhelyettese azt emelte ki köszöntőjében, hogy a gazdasági és társadalmi szektorok között kialakult korábbi munkamegosztás már nem alkalmas napjaink nemzeti és globális problémáinak megoldására. Hozzátette: egy új mechanizmusra van szükség, amely képes összekapcsolni az erőfeszítéseket olyan nagy horderejű problémák megoldására, amilyen a környezetmegóvás, a klímaváltozás visszafogása, az igazságtalan társadalmi egyenlőtlenségek megszüntetése.

András yorki herceg kétnapos látogatáson tartózkodik a magyar fővárosban. A keddi konferencia megnyitóján jelen volt Iain Lindsay, az Egyesült Királyság budapesti nagykövete, valamint Szalay-Bobrovniczky Kristóf, Magyarország londoni misszióvezetője is. A rendezvény a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és a Birminghami Egyetem együttműködésében valósult meg. II. Erzsébet brit királynő harmadik gyermeke az NKE-konferencia után ellátogatott Magyarország első integrált edzőtermébe, a budapesti Suhanj! Fitnessbe, ahol fogyatékossággal élő és ép sportolók közösen edzhetnek.

András yorki herceg délután, látogatása zárásaként részt vesz az általa 2014-ben alapított Pitch&Palace nemzetközi startup verseny első magyarországi döntőjén, ahol a magyarországi tudományos és technológiai startup közösség képviselteti magát.

Kétnapos látogatáson tartózkodik a yorki herceg a magyar fővárosban. A keddi konferencia a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és a Birminghami Egyetem együttműködésében valósult meg.