Leküzdhetők a tanulási nehézségek

 

Ha gyermeke bármely képessége terén elmarad a kortársaitól, bizalommal fordulhat a pedagógiai szakszolgálatok munkatársaihoz. A fejlesztőfoglalkozásokkal csökkenthetők a tanulási nehézségek. Kellő türelemmel és odafigyeléssel a gyermekkori kudarcélmények is elkerülhetők. Ma van az írástudatlanság elleni küzdelem világnapja.

Tanulási zavarnak azt a jelenséget nevezhetjük, amikor egy gyermek átlagos oktatási körülmények között nem tud megtanulni írni, olvasni vagy számolni, vagy ha ezeken a területeken iskolai teljesítménye jelentősen elmarad az intelligenciaszintje alapján elvárható teljesítménytől.

A tanulási nehézségekkel küzdő gyermek figyelmetlen, munkái rendetlenek, rajzai csúnyák, mozgása összerendezetlen, ügyetlen, teljesítménye ingadozó. A viselkedésbeli tüneteket nagyrészt a sok kudarc, a meg nem felelés, a környezet felől érkező negatív értékelés váltja ki. A gyermek ezek hatására agresszívvé vagy más esetben szorongóvá, visszahúzódóvá, bizonytalanná válhat.

Ha egy családban gyakran fordul elő írási, olvasási vagy számolási nehézség, akkor nagyobb az esély arra, hogy a gyermeknél is kialakul. De nem ritkán születés körüli problémákra, illetve komplikációkra is visszavezethető. Az ingerszegény környezet is nehezítheti egy gyermek részképességeinek a fejlődését, de a nem megfelelő tanulási módszer is előidézheti ezeket a nehézségeket.

Tanévnyitó Dunaharasztiban 2018. szeptember 3-án (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Már az óvodában kiszűrhető

Már az óvodában is észrevehetők a diszlexiára, a diszgráfiára és a diszkalkuliára utaló jelek. De igazából az iskolai oktatás során derül ki, hogy fennáll-e bármelyik probléma vagy sem – mondta el a hirado.hu megkeresésére Nánási Andrea, a Békés Megyei Pedagógia Szakszolgálat tagintézményének vezetője. Ha egy szülő úgy érzi, hogy a gyermeke bármely képessége terén elmarad a kortársaitól, akkor bizalommal fordulhat a pedagógiai szakszolgálatokhoz, ahol a szükséges módszerek alkalmazásával megkezdődhet a fejlesztőmunka.

Az UNESCO által Teheránban összehívott világkongresszus úgy döntött 1965. szeptember 8-án, hogy e napot minden esztendőben az írástudatlanság elleni küzdelemnek szenteli. A világkongresszus ráirányította a figyelmet az írástudatlanság felszámolására folytatott harc fontosságára, hiszen az analfabetizmus akadálya lehet a gazdasági élet, a nemzeti kultúra fejlesztésének.

A különböző tanulási nehézségekre utalhatnak többek között a már az óvodában jelentkező mozgáskoordinációs problémák, a téri tájékozódásbeli elmaradások, a jobb és bal oldal tévesztése vagy az, hogyha a gyermek a testrészeit nem tudja megfelelően megnevezni. De legfőképpen a megkésett beszédfejlődés, a nem megfelelő beszédkészség, a logopédiai problémák és a szűk szókincs is jelzi a tanulási problémák meglétét – magyarázta Nánási Andrea.

A figyelem szóródása is intő jel lehet. Akinek a figyelmét egyetlen játék sem tudja huzamosabb ideig lekötni, azzal a gyermekkel a későbbiekben az iskolában is gondok lehetnek. Az óvónők általában időben észreveszik a jeleket, és jelzik az illetékes pedagógiai szakszolgálatok felé, ahol a szakemberek fejlesztőfoglalkozásokkal segítik a gyerekeket.

Megkímélik őket a későbbi kudarcélményektől 

Nánási Andrea megjegyezte, hogy a középső csoportos óvodások esetében bevett gyakorlat, hogy lefolytatnak egy szűrővizsgálatot, és azoknál a gyerekeknél, akiknél tapasztalják a fent említett problémákat, már nagycsoportban elkezdik a fejlesztőfoglalkozásokat. Így az iskolába felkerülő gyermeket megkímélik a későbbi kudarcélményektől is.

A szakszolgálatok fejlesztőpedagógusai az óvodákban három-négy fős, kiscsoportos, játékos foglalkozások keretében fejlesztik a gyerekeknél a szem-kéz koordináció vagy a finom mozgások koordinációját. A tagintézmény-vezető elmondta, hogy óvodáskorban gyakori, hogy ezek a nehézségek kombináltan jelentkeznek.

Enyhébb részképesség elmaradása esetén könnyen behozható a lemaradás, a feladattudat és a figyelmi probléma sokszor rendeződik iskoláskorra. Ha a probléma öröklött vagy súlyosabb, azt nem lehet megszüntetni az óvodai fejlesztésekkel, további foglalkozásokra van szükség.

A türelem és odafigyelés sokat segíthet

Gyakori jelenség, hogy a tanulási nehézségek önértékelési problémákhoz vezetnek. A gyermek azt éli meg, hogy a környezetében szinte mindenki jobban teljesít nála, emiatt butának és ügyetlennek érzi magát. Ez a későbbiekben olyan szintű lelki problémákat is okozhat, amelyeket csak pszichológus segítségével lehet orvosolni.

A szakember szerint el kell kerülni azokat a helyzeteket, amelyben a gyerekek megszégyenülhetnek. Kellő türelemmel és odafigyeléssel kell feléjük fordulni. Azzal is sokat segíthetnek mind a szülők, mind a pedagógusok, hogyha megértetik az óvodással vagy a kisiskolással, hogy ő értékes és egész ember.