Jelentős mértékben emelkedtek az oktatásra jutó források

 

Jövőre 606 milliárd forinttal fordít többet a kormány oktatásra, mint ami a 2010-es költségvetésben szerepelt erre a célra – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

Rétvári Bence kiemelte, hogy a pluszforrásból a legnagyobb rész, 315 milliárd a bérekre jut. Ez volt a fedezete az 50 százalékos pedagógusbér-emelésnek, illetve a 27 százalékos felsőoktatási béremelésnek – fűzte hozzá.

Az államtitkár szerint ez azért is volt fontos, mert 2010 előtt lejtmenetben volt az oktatási költségvetés, csaknem minden tizedik pedagógusnak felmondtak, az oktatási forrásokat több mint 10 százalékkal csökkentették, s közben minden pedagógustól elvettek egyhavi bért. Most viszont a bérnövekedések és forrásbővülések időszaka jellemző Magyarországon – hangsúlyozta Rétvári Bence.

Fidesz: A balliberálisok csak pénzelvonást és bércsökkenést hoztak az oktatásnak

Évről évre több forrás jut az oktatásra, de ez 2010 előtt nem így volt, akkor a balliberálisok mindig csak pénzelvonást és bércsökkenést hoztak az oktatásnak – mondta Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója kedden újságíróknak. A politikus kiemelte: a balliberálisok által utoljára beterjesztett költségvetésben 606 milliárd forinttal kevesebb jutott erre a területre, mint a mostani kormány által legutóbb benyújtott büdzsében.

Abban az időben nemhogy iskolafejlesztés nem volt, de több mint 300 településen be is zárták az iskolákat, valamint az önkormányzatokra hagyták az oktatási intézmények fenntartását, ugyanakkor nem biztosítottak ehhez megfelelő forrásokat – tette hozzá Hidvéghi Balázs.

Hangsúlyozta: a mostani Fidesz–KDNP-kormány gyermekétkeztetésre háromszor annyit, tankönyvtámogatásra pedig dupláját költi, mint a legutóbbi szocialista-liberális kabinet. A balliberálisok a pedagógusok megbecsülésére sem költöttek eleget és elvettek tőlük egyhavi bért – mondta a Fidesz kommunikációs igazgatója.