Egyre többen akarnak átjutni a magyar határon

 

A bevándorlók tömeges érkezése miatt Bosznia, Montenegró és Horvátország is jelentősen megerősítette határvédelmét, így megint egyre többen akarnak Magyarországon keresztül nyugatra jutni. Az elmúlt két napban több embert is megállítottak a déli határon, kamionban, tehervonaton és a kerítésen keresztül is próbálnak átjutni.

A magyar–szerb határ közelében többen is várakoznak az embercsempészek jelzésére, hogy éjszaka átjussanak a határon. A hangosbemondón keresztül különböző nyelveken tájékoztatják a határnál tartózkodókat, hogy a határátlépés tilos, azonban egyre többször próbálkoznak.

Szerbiában jelenleg mintegy négyezer bevándorló torlódott fel. Közülük sokan még mindig Románián keresztül akarnak Magyarországra, aztán nyugatra jutni.

Röszke, 2016. október 13. Lengyel határőr távcsővel figyel, mellette rendőr honfitársa (j2) és magyar rendőrök járőrözés közben a magyar-szerb határnál, Röszke térségében 2016. október 13-án. A V4 tagállamok határrendészeti együttműködésének keretében 2016 szeptemberében 25 lengyel rendőr és 24 határőr érkezett Magyarországra, feladatuk a határátkelőhelyek közötti ideiglenes biztonsági határzárral biztosított zöld határ őrzése, gyalogos, gépkocsizó járőrszolgálat és figyelő szolgálat ellátása. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Lengyel határőrök és magyar rendőrök járőröznek a magyar–szerb határnál (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A román–magyar határon is próbálkoznak

Negyvenkét határsértőt találtak a hatóságok a román–magyar határon, Csanádpalotánál, kedden. Egy török kamionban bújtak meg. A bevándorlók a jármű tetején és a rakterében húzták meg magukat. Irakinak, szírnek és palesztinnak vallották magukat.

Ugyancsak kedden Kelebiánál is megkísérelték a migránsok az illegális határátlépést. A négy pakisztáni bevándorlót egy tehervonat vagonjában találták meg a rendőrök.

Szerdán hajnalban Tompánál egy marokkóit tartóztattak fel. A férfi egy kamion alvázára kapaszkodva akart átjutni a határon.

Nyolcvanezer ember

A balkáni útvonal országaiban jelenleg nyolcvanezer migráns tartózkodik, akik vélhetőn Nyugat-Európát vették célba. A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1-en arról beszélt, hogy a migrációs útvonalak továbbra is aktívak.

Bakondi György elmondta: újra nagy számban tesznek kísérleteket a magyar–szerb határon, illetve a román határszakaszon is. Valamennyi migrációs útvonal aktív, és mindaddig, amíg az Európai Unió politikája nem változik, és amíg az európai határokat le nem zárják, addig „meghívólevélként” értelmezik ezt a „nyitottságot” a migránsok, így újra és újra kísérleteznek majd.

Jelenleg több szárazföldi útvonalon is ékeznek migránsok Európa belsejébe. Magyarország ezért is küld rendszeresen rendőrőröket a Balkánra. Macedóniába és Szerbiába szerdán negyvenöten indultak el, hogy segítsék ottani kollégáik munkáját.

A szerb–magyar határszakaszon augusztusban eddig 330 határsértési kísérletet regisztráltak. Idén összesen már 3000-nél is többet.

Nő a határvadászok létszáma

A migrációs nyomás nem szűnt meg, ezért a Készenléti Rendőrség határvadász állománya folyamatosan bővül. Szerdán Nagykanizsán újabb határvadászbázist adtak át, ahol több mint háromszáz határvédő kezdheti meg a szolgálatot.

A nyugat-balkáni útvonalon több ezer ember várakozik arra, hogy illegálisan bejusson az Európai Unió területére. A migránsok és az embercsempészek módszert váltottak, új útvonalakat alakítottak ki – mondta Papp Károly, a Belügyminisztérium közbiztonsági főigazgatója.

Hozzátette: azért van szükség a magyar határok megerősített védelmére, mert ha az embercsempészek és a migránsok megéreznék, hogy Magyarországon lazul az unió külső határának védelme, akkor újabb migrációs hullám indulna el.