Hőségriasztást rendeltek el

 

Augusztus 21-én 12 órától másodfokú hőségriasztást rendelt el az országos tisztifőorvos. A hőségriadó várhatóan augusztus 23-án éjfélig lesz érvényben – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Az Országos Tisztifőorvosi Feladatokért Felelős Helyettes Államtitkárság levélben értesítette a megyei kormánymegbízottakat a hőségriadóról, egyúttal kérte, hogy az illetékességi területükön működő egészségügyi szolgáltatókat és megyei védelmi bizottságokat is tájékoztassák. Jelenleg további intézkedésekre nincs szükség.

(Kép: hirado.hu/Pósa Károly)

(Illusztráció: hirado.hu/Pósa Károly)

Mivel az extrém meleg még az egészséges szervezetet is megviseli, ilyenkor a szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedők, az idős emberek és a kisgyermekek különösen veszélyeztetett helyzetben vannak.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma éppen ezért felhívja a lakosság figyelmét, hogy ebben az időszakban fokozottan ügyeljenek a megfelelő folyadékpótlásra, kerüljék továbbá az alkohol, a kávé és egyéb magas koffein-, illetve cukortartalmú üdítők, valamint a zsíros ételek fogyasztását. A legmelegebb órákban, 11 és 15 óra között lehetőleg ne tartózkodjanak a tűző napon, bőrüket pedig folyamatosan védjék a leégéstől. A vízparton pihenők mellőzzék a napozást, valamint ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel.

A melegben a koncentrációs készség is gyengül, ezért kérik az autósokat, hogy fokozott óvatossággal vezessenek.