Indul a roham: ennyit költünk tanévkezdéskor

 

Kicsivel több mint két hét maradt tanévkezdésig. A nagyobb üzletekben már ott sorakoznak a füzetek és tollak, a családoknál pedig a teendők listája lesz egyre hosszabb. Augusztus 20. után indul a nagy roham, nagyjából 15-20 ezer forintot költenek ilyenkor a tanévkezdésre.

A tanszerek vásárlása már javában tart. A legtöbb boltba már június végén kirakták a polcokra a füzeteket, a tolltartókat és táskákat. Zalaegerszeg egyik legforgalmasabb papír-írószer boltjában egymásnak adták a kilincset a vásárlók.

Az alsó tagozatos gyermekek szüleinek többsége listával érkezik a boltokba. A legnagyobb választék iskolatáskákból van. Közeledve az iskolakezdéshez pedig egyre többen akciósan kínálják azokat a boltokban. Talán kevesen tudják, hogy az ilyen termékekre is vonatkoznak fogyasztóvédelmi szabályok.

Kórody Dávid, a Budapesti Békéltető Testület hivatalvezetője az M1-en elmondta, amennyiben akciós terméket vásárolnak a szülők, és látják, hogy a termékek hibás, ebben az esetben fontos tudni, hogy megilleti őket a fogyasztóvédelmi jog illetve más lehetőségek. Először az ingyenes kijavítást vagy cserét lehet kérni, ha pedig ezt nem teljesítik, akkor visszaigényelhető a teljes vételár.

Egy friss felmérés szerint az alapvető iskolai eszközökre a válaszadók egyharmada 10-15 ezer forintot, egynegyede 15-20 ezer forintot, és szintén ennyien 20-30 ezer forintot költenek egy gyermek esetében.

A füzetet, tolltartót, írószereket a szülők kétharmada személyesen választja ki, egyharmada az áruházi és online vásárlást kombinálja. A tanszerek kiválasztásánál a tartósság a legfontosabb szempont.