Magyarországon rendszeresen vizsgálják a hidakat

 

A magyarországi közúti hidak műszaki állapotát akár hetente, de minden esetben féléves és éves rendszerességgel ellenőrzik. A karbantartási feladatokra 2018-tól nagyobb összeget fordít a kormány – derült ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleményéből.

A minisztérium felügyelete alatt álló Magyar Közút Nonprofit Zrt. a koncessziós szakaszon kívül országos közutakon a hatályos jogszabályoknak és műszaki előírásoknak megfelelően a híd forgalmától függően akár hetente hídellenőrzést, de minden esetben félévente hídszemlét, évente pedig hídvizsgálatot tart.

A körültekintő ellenőrzéseknek köszönhetően rendszeresen felmérhető a hidak műszaki állapota, így az azokon áthaladó forgalom ennek megfelelően korlátozható, ezzel lehetővé téve a biztonságos közlekedést.

A közút kezelője a haladéktalan beavatkozást igénylő hidak esetében az előírásokhoz képest szigorúbb, nagyobb gyakoriságú vizsgálatot végez. A felújítási és karbantartási munkálatok az üzemeltetés és a hídvizsgálatok során feltárt javítási igényeknek megfelelően jelenthetik a híd különböző szerkezeti elemeinek, burkolatának vagy azok egy részének javítását.

A hazai finanszírozású 100 milliárd forintos útfelújítási program keretein belül az idei évben egy nagyobb volumenű hídfelújítási program indult el, a hídfelújítási munkálatok a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. útkorszerűsítési programjainak is részét képezik. Ezek a fejlesztések minden eddiginél nagyobb mértékben járulnak hozzá a hidak műszaki színvonalának emeléséhez.