Óriási lehetőségek előtt a Balaton

 

Egyre népszerűbb úti cél a Balaton. A régió hosszú évek óta fejlődik. A turisztikai törvény több lehetőséget ad a Balaton és Balaton környéki városok számára a fejlődésre.

Hoffmann Henrik, a Balatoni Regionális Turizmus Szövetség elnöke a Kossuth Rádió Napközben című műsorában elmondta: az üdülőhelyek népszerűségét nagyban meghatározza az üdülőhelyek presztízse is. Az elmúlt időszakban sokat hallhattuk a fővárosi fejlesztésekről, közterületek, épületek és szolgáltatások újultak meg Budapesten, azonban fontos kiemelni, hogy a balatoni régió is sok-sok újításon ment keresztül – fogalmazott.

A Balaton-átevezés résztvevői Fonyódnál (Fotó:  MTI/Varga György)

A Balaton-átevezés résztvevői Fonyódnál (Fotó: MTI/Varga György)

Véleménye szerint már egyre többen választják a Balatont nyaraláskor. Nem beszélve arról, hogy a Balaton egyik sajátossága, hogy rengeteg szolgáltatás, turisztikai elem található meg körülötte, ami az országban egyedülálló – hangsúlyozta a szakember.

Hoffmann Henrik szerint a Balatont, mint turisztikai régiót kell kezelni. Az általa képviselt szervezet is régóta küzd ezért. Az egyik nagy sikernek tekintik, hogy a kormány két évvel ezelőtt elfogadta a turisztikai törvényt, amely lehetőséget ad arra, hogy a Balatonnál is több településen közös fejlesztések valósuljanak meg.

A szakember szerint hazánk legnagyobb tava körül a problémát turisztikai szemmel az adta, hogy három megye peremvidékén helyezkedik el, így sosem kezelték egy fejlesztési régióként. A turisztikai törvény most erre is lehetőséget ad.

Szerinte ez a lépés a következő 5–10 év fejlesztéseit nagyban meghatározza majd. A globális turizmusban már nem városokat választanak ki egy-egy fejlesztés céljául, hanem egy régiót, ami fontos előrelépés a turizmus területén – tette hozzá a szakember.