Jegybanki engedély nélkül nyújtott pénzkölcsönt az Altus Portfólió Kft.

 

Az MNB engedély nélküli pénzkölcsönnyújtási tevékenység miatt 15 millió forint bírságot szabott ki az Altus Portfólió Kft.-vel szemben, s azonnali hatállyal megtiltotta a jogsértő pénzügyi szolgáltatás további folytatását. A társaság a vizsgált két éves időszakban közel 400 millió forint összegben nyújtott pénzkölcsönt jogosulatlanul különböző magán- és jogi személyeknek.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2017. december 6-án hivatalból piacfelügyeleti eljárást indított a gyanú szerint jogosulatlan pénzkölcsönnyújtással foglalkozó Altus Portfólió Kft. tevékenységének áttekintésére.

Stockphoto - hitel - kölcsön -adósság - pénz - befektetés

A 2016. januártól kezdődő időszakot érintő eljárás célja annak megállapítása volt, hogy a társaság végzett-e az MNB engedélye nélkül üzletszerűen a hitelintézeti törvény szerint engedélyhez kötött hitel- és pénzkölcsönnyújtást.

Az MNB a piacfelügyeleti eljárás során feltárt bizonyítékok alapján megállapította, hogy az Altus Portfólió Kft. a vizsgált időszakban összesen 390,8 millió forint összegben nyújtott pénzkölcsönt, vagyis visszafizetési kötelezettséggel bocsátott pénzösszegeket – jellemzően kamat ellenében – több magán- és jogi személy részére. Megállapítást nyert továbbá, hogy a társaság a kamatkikötés mellett folytatott pénzkölcsönnyújtási tevékenységét üzletszerűen: rendszeresen, nyereség- illetve vagyonszerzési céllal, előre egyedileg meg nem határozott ügyletek megkötésére irányulóan végezte.

Az üzletszerű hitel- és pénzkölcsönnyújtás Magyarországon – a vonatkozó hitelintézeti törvény alapján – az MNB engedélyéhez kötött pénzügyi szolgáltatási tevékenységnek minősül. Az Altus Portfólió Kft. ugyanakkor nem szerepel a jegybanki nyilvántartásokban, így az MNB engedélyéhez vagy bejelentéshez kötött tevékenység végzésére nem jogosult.

A MNB valamennyi esetben következetesen fellép a pénzügyi vagy befektetési tevékenységet jogosulatlanul (engedély vagy bejelentés nélkül) végző bármely piaci szereplővel szemben. Az engedéllyel rendelkező szereplőknek – a pénzügyi stabilitás és az ügyfelek megfelelő védelme érdekében – szigorú jogszabályi előírásoknak kell megfelelniük.

Mindezek nyomán az MNB ma publikált határozatában 15 millió forint bírság megfizetésére kötelezte az Altus Portfólió Kft.-t. A bírságösszeg alapját az engedély nélküli pénzkölcsönnyújtással jogellenesen – közvetlenül vagy közvetett módon – elért anyagi előny képezte. Az MNB emellett azonnali hatállyal megtiltotta, hogy a társaság jegybanki engedély nélkül pénzügyi szolgáltatási – különösen pénzkölcsönnyújtási – tevékenységet végezzen.

Dobrev Klára: az MNB-döntés az orbáni politika része

Dobrev Klára, az Altus Zrt. vezérigazgatója szerint a Magyar Nemzeti Bank nem független, ezért hétfői döntését, az Altus Portfólió Kft.-re kiszabott bírságot az orbáni politika részének tekinti.

Az MTI-hez kedden küldött reagálásban úgy fogalmazott, “Matolcsy szerint bűn saját pénzből kölcsönt adni pár bajba jutott rokonnak, közeli ismerősnek, az Orbánnal szembenálló Demokratikus Koalíciónak. Ezzel szemben hazafias cselekedet a közpénzt alapítványokba menteni, és abból méregdrága bútorokat, szőnyegeket venni, rokonoknak hitelt adni, devizahiteleseket kisemmizni”.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 15 millió forint bírságot szabott ki az Altus Portfólió Kft.-re engedély nélküli pénzkölcsönnyújtás miatt, azonnali hatállyal megtiltotta a jogsértő szolgáltatás folytatását, és az ügyben büntetőfeljelentést tesz – közölte a jegybank hétfőn az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a társaság a vizsgált kétéves időszakban közel 400 millió forint összegben nyújtott pénzkölcsönt jogosulatlanul – jellemzően kamat ellenében – több magán- és jogi személynek. A reagálásban Dobrev Klára hangsúlyozta, erkölcsileg és pénzügyjogászként erről mást gondol, minden erejével igyekszik támogatni az Orbánnal harcoló ellenzéket.

Dobrev Klára szerint a “Matolcsy-féle jegybank nem független”, ezért döntését is az orbáni politika részének tekinti, amellyel szemben “küzd, és a jövőben még határozottabban küzdeni fog, megalkuvás nélkül”