Buktatókat rejthetnek az ingatlanbiztosítások

 

Jelzáloggal terhelt vagy hitelből vásárolt ingatlan esetén a biztosítás kötésekor arra kell figyelni, hogy a biztosítása megfelelő értékre legyen kötve, ez pedig a ház újjáépítési értéke – hangzott el a Kossuth Rádió Napközben című adásában.

A banki hitel felvétele estén a pénzintézet ragaszkodik ahhoz, hogy ezzel egy időben lakásbiztosítást kössön az ügyfél, mivel a hitel visszafizetéséig az ingatlan a bank tulajdona, és amennyiben valami nagyobb káresemény történik, a bank biztosítva akarja tudni a tulajdonát. Minden ilyen esetben kedvezményezett az adott bank, amely a hitelt nyújtotta.

A kép illusztráció (Fotó: MTI/Marjai János)

A kép illusztráció (Fotó: MTI/Marjai János)

Szurgyi Nándor, a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) lakásbiztosítási üzletágának igazgatója az adásban elmondta, hogy a biztosítótársaságok nagyon ügyelnek arra, hogy a mindenkori újjáépítési értékek megjelenjenek a szerződésekben.

Kovács György független pénzügyi tanácsadó tapasztalata szerint az ügyfelek gyakran szükséges rossznak tartják az előírt ingatlanbiztosításokat, főleg amikor egyéb költségek terhelik őket az ingatlanvásárlást követően. Általában online oldalakon kiválasztják legolcsóbb ajánlatot, vagy ami még rosszabb, ha az ingatlanközvetítőt is bevonják ebbe.

Nem mindegy, mekkora a biztosítási összeg

Egy példával illusztrálta a hitellel terhelt ingatlanok esetében, milyen különbségek lehetnek a biztosítási összeg meghatározásában, és ezek milyen következményekkel járhatnak káresemény bekövetkeztekor.

Egy 12 millió forint hitelből megvásárolt 20 milliós ingatlan esetén csak nagyon ritkán engedik a bankok, hogy a biztosítási összeg csak a hitel összegére vonatkozzon. A bankok általában a hitel összegének 120 százalékáig kérik biztosítani a fedezetet, ami még így is alacsonyabb, mint az ingatlan forgalmi értéke, vagyis amiért az adott lakás a piacon elkelhet.

Amennyiben tűzben megsemmisül az ingatlan, vagy értékvesztett lesz, ebben az esetben a biztosító a banknak fizet, de ennek összege nagyon eltérő lehet – mondta a pénzügyi szakértő. 12 millió forintos tőkeösszeg felett kérhetik az úgynevezett kalkulált járulékokat, a hiteltörlesztési elmaradásokat, a jelzálogbejegyzési díjat, vagy értékbecslési díjat, amelyek szignifikáns összegre rúghatnak.

Ebből az következik, hogy ha a biztosítás csak a hitel összegét fedi le, akkor a biztosítottaknak tűz esetén csak egy kiégett ingatlanja marad, és a bank még a járulékos költségeket is követelni fogja tőle – fogalmazott Kovács György.

Felelőtlen hirdetők

Az ingatlanbiztosítás másik szempontjára hívta fel a figyelmet Sándor Viktória, a Magyar Ingatlanközvetítők Országos Szövetsége etikai bizottságának elnökségi tagja. Sokszor az emberek az ingatlanhirdetés feladásakor tárcán kínálják értékeiket a bűnözőknek, amikor a meghirdetett fotókon nagy értékű ingóságokat, műszaki termékeket mutatnak.

A kép illusztráció (Fotó: MTI/Marjai János)

A kép illusztráció (Fotó: MTI/Marjai János)

Az ingatlanközvetítők abban tudnak segíteni, hogy a megfelelő módon kerüljön fel a lakáshirdetés – mondta Sándor Viktória. A jelzáloggal terhelt ingatlanok értékesítésekor mindenképpen szükséges beszámolnia az eladónak, hiszen a vevőnek tudnia kell, milyen pozícióból indulhat – mondta.

Biztosítói alapcsomagok

A 20 millió forintos ingatlan példáját folytatva Szurgyi Nándor elmondta: káresemény esetén a bank ellenőrzi, hogy ügyfele rendesen fizette-e a hitelét. Amennyiben ezek rendben vannak, akkor a biztosító közvetlenül fizet a károsultnak, és a hitel törlesztését folytatja.

Kifejtette: A biztosítók kínálatában szerepelő alapcsomagok kiterjednek az olyan elemi károkra, mint a robbanás, felhőszakadás, földrengés, árvíz, vagy villámcsapás. Egyes biztosítók kiköthetnek egy 15 napos várakozási határidőt, így például, ha értesülünk arról, hogy árvíz közeleg, és hirtelen kötünk egy biztosítást, akkor azt már nem fogja megtéríteni a biztosító.