Átalakítja a mezőgazdaságot a klímaváltozás

 

A klímaváltozás miatt komoly változásokra kell felkészülni Európában és Magyarországon, a jövőben technológiafejlesztéssel, szárazságtűrő fajták termesztésével és az öntözés javításával csökkenthető az időjárástól való függés – mondta a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában Fórián Zoltán agrárközgazdász. A szárazság a zöldség-, és gyümölcstermesztőket is érzékenyen érinti.

A csapadékos júniusi idő ellenére aszályos az idei év a mezőgazdaságban, ezt mutatják az őszi vetésű növények aratási eredményei. Az aszályos időjárás miatt globálisan három százalékkal esik idén a búzatermelés, miközben a kereslet növekszik, amely az árak lendületes emelkedéséhez vezet.

Az agrárközdazdász elmondta: egy fokos hőmérséklet emelkedés 300 kilométerrel északra tolja a hagyományos mérsékelt övi növények termelési határát, így nagyon komoly változásokra kell felkészülni Európában és Magyarországon, ha ez a folyamat folytatódik.

Csemegekukoricát öntöznek lineár öntözőberendezéssel Szarvas határában (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

Csemegekukoricát öntöznek lineár öntözőberendezéssel Szarvas határában (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

Nem használjuk ki az öntözést

A globális felmelegedéstől függetlenül az öntözés fejlesztése életszükséglete a mezőgazdaságnak. Az öntözésrendszerek fejlesztésével jelentősen, akár duplájára is lehet növelni a hozamokat. Nagyon gyorsan előre kell lépni ezen a területen, mondta a szakértő, aki szerint komoly törekvések vannak a mezőgazdasági szakigazgatásban erre, pályázatokkal, valamint fejlesztési támogatásokkal.

Az aszályos idő miatt a német búzatermés negyede a korábbi évekének, ezzel veszélybe kerülhet a gazdák jövedelmezősége, ha a jövőben hasonló, tartós terméskiesések alakulnak ki. Ugyanakkor ez a helyzet most jelentős piaci lehetőséget jelent magyar gazdáknak, mert megnőtt a magyar búza iránti igény Németországban és Lengyelországban.

Nem kedvez a forróság a zöldségtermesztőknek sem

Július közepéig kedvező volt az időjárás a zöldség-gyümölcs termelők számára, a csapadék eloszlása és a napsütétéses órák számát tekintve – mondta Domján Erika, a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Az elmúlt hetek időjárása okozza a problémát. Miután az éjszakai hőmérséklet is magas, a zöldségek és a gyümölcsök ekkor „tartalékra állítják magukat” és nem növekednek megfelelően, míg a nappali forróságban megperzselődnek és károsodnak – mondta.

Kiszáradt kukoricaföld Pécsvárad közelében (Fotó: MTI/Sóki Tamás)

A kép illusztráció  (Fotó: MTI/Sóki Tamás)

Az időjárás és éghajlatváltozás a kertészek számára adottság, amihez alkalmazkodni kell, amely költséges folyamat – fogalmazott. A zöldség- és gyümölcstermesztés elképzelhetetlen öntözés nélkül. A területek háromnegyedén ez megoldott, viszont ezek fele korszerűsítésre szorul.

A költségekről elmondta, hogy hektáronként három millió forintba kerülhet az öntözési rendszerek kiépítése, de a határ a csillagos ég. Felhívta a figyelmet arra, hogy a gyümölcsösök területének csak negyedén van megoldva az öntözés.  A jelenlegi száraz, forró időjárás a gyümölcsök méretbeli növekedését gátolja.