Magyarország is beállt a nejlonzacskók elleni harcba

 

Magyarország az élbolyba kerülhet az uniós hulladékgazdálkodási és kereskedelmi irányelvek hazai szabályokba való átültetésébe – mondta Weingartner Balázs fenntarthatóságért felelős államtitkár az M1 Ma reggel adásában. Magyarország a nejlonzacskók felhasználásában teljesíti a vonatkozó uniós célértékeket.

Az Európai Bizottság 2018 május 28-án hozta nyilvánosságra  az egyszer használatos műanyag termékek környezetre gyakorolt hatásának csökkentéséről szóló irányelv-tervezetét, amelyre az egyes tagállamoknak ki kell alakítaniuk véleményüket.

Az Európai Unió ebben azt követeli, hogy ne csak intézkedéseket, hanem konkrét korlátozásokat vezessenek be a tagállamok –  mondta Weingartner Balázs.

Jelenleg az iparági szereplők, gyártók és forgalmazók bevonásával zajlik egy egyeztetés és ezután alakulhat ki a magyar álláspont a várható korlátozó intézkedésekről.

Arra a kérdésre, hogy hosszú távon eltűnhetnek-e a boltokból a nejlonzacskók, úgy válaszolt, hogy ez lenne a cél, amelyhez tudatos fogyasztói magatartás is szükséges.

Közölte: egy 2012 óta érvényes szabályozás, a környezetvédelmi termékdíj bevezetése következtében a pultoknál ingyenesen elérhető műanyag szatyrok felhasználása jelentősen visszaszorult.

A kormányzati intézkedéseknek köszönhetően a forgalomban lévő nejlonzacskók mennyisége a 2011-es adatokhoz képest a felére csökkent. A hazai éves felhasználás már most alatta marad a vonatkozó uniós irányelvben 2019 végi határidővel kitűzött célértéknek – hangzott el az adásban.

A rendelet értelmében 2019 végéig kilencvenre, 2025 végére pedig 40 darabra kell visszaszorítani az egy főre jutó mennyiséget.

Jó úton Magyarország

Amennyiben ilyen ütemben haladunk, akkor 2025-2026 már teljes mértékben eltűnhetnek a boltokból a nejlonzacskók az fantasztikus eredmény lenne.

Ehhez a kereskedelemben is változásokra van szükség, például úgy hogy ne kelljen külön zacskóba tenniük az egyes zöldségeket és gyümölcsöket a vásárlóknak, hogy azokat lemérjék. A fogyasztói tudatosságnak pedig akkor van hatás, a ha mindez közösségi szinten teljesül – fogalmazott.

Szennyezett tengerek

Világszerte ötven nemzet tesz már intézkedéseket a műanyaghulladékok egyre súlyosbodó problémájának kezelése érdekében – derült ki a témában készített eddigi legnagyobb ENSZ-tanulmányból – hangzott el az adásban.

Az államtitkár szerint nem csak a tengeri, hanem a szárazföldi államoknak is van felelősségük is hangsúlyozta. Kiemelte, hogy az uniós irányelveknek magyar szabályokba történő átültetésében Magyarország az uniós országok között az  élbolyba szerepel.