Százmilliós óvadékért lekerülhet a nyomkövető Gyárfás Tamásról

 

A Fenyő-gyilkosság ügyében felbujtással gyanúsított médiavállalkozó bűnügyi felügyelet alatt áll. Ahhoz, hogy ne kelljen nyomkövetőt viselnie, és elhagyhassa Budapest területét, óvadékot ajánlott fel Gyárfás Tamás – derült ki az M1 szerda esti híradójából. A bíróság első fokon elfogadta az óvadékot: ha a döntés jogerős lesz, Gyárfás Tamásról százmillió forintért lekerülhet a nyomkövető, és akár külföldre is utazhat. Ennyi óvadékot Magyarországon még soha senki nem fizetett.

A legenyhébb kényszerintézkedést, lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el a bíróság idén áprilisban a Fenyő-gyilkosság ügyében felbujtóként elkövetett emberöléssel gyanúsított Gyárfás Tamással szemben. Az egykori médiavállalkozó nem hagyhatja el Budapest területét, nyomkövető eszközt kell viselnie és hetente jelentkeznie kell a rendőrségen.

A Nap TV volt tulajdonosa elérkezettnek látja az időt, hogy a bíróság enyhítsen a számára előírt magatartási szabályokon. Óvadékot ajánlott fel, amit a bíróság elfogadott. Az óvadék összegét a bíróság százmillió forintban határozta meg. Ha a döntés jogerőssé válik, és Gyárfás Tamás befizeti a pénzt, akkor lekerül róla a nyomkövető, és akár külföldre is utazhat. Az ügyészség fellebbezett a bíróság döntése ellen.

Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője az M1-nek elmondta, az ügyben a megalapozott gyanú továbbra is fennáll. A Fővárosi Főügyészség álláspontja szerint kényszerintézkedés korábbi elrendelésekor már figyelembe vett körülmények az azóta eltelt időben sem változtak, így a magatartási szabályok enyhítése még óvadék alkalmazása mellett sem indokolt.

Áprilisban a Fővárosi Törvényszék szóvivője, Madarasi Anna azt mondta, hogy éppen a külföldi kapcsolatai miatt rendelték el a lakhelyelhagyási tilalmat, vagyis korlátozták Gyárfás Tamás szabad mozgását.

Gyárfás Tamás akkor is azt mondta, hogy semmi köze Fenyő János meggyilkolásához.

Fenyő János médiavállalkozó 1998-as meggyilkolása után először a végrehajtó, Jozef Rohac került rendőrkézre. A szlovák bérgyilkost 2017. májusban Fenyő János megölése és az Aranykéz utcai robbantás miatt jogerősen életfogytiglanra ítélték.

A megbízót viszont továbbra sem találták. A rendőrség tavaly októberben ismét nyomozni kezdett. Ennek eredményeképpen idén márciusban Portik Tamást, áprilisban pedig Gyárfás Tamást gyanúsították meg felbujtóként elkövetett emberöléssel.