Nem vigyázunk az értékeinkre: nagyon „mennek” a mobilok és a laptopok a strandokon

 

A nyaralási szezon közepén különösen fontos, hogy vigyázzunk értékeinkre. A strandokon az őrizetlenül hagyott tárgyakért az üzemeltetők nem vállalnak felelősséget. Tanácsos értékesebb tárgyainkat otthon hagyni, vagy a strandok értékmegőrzőibe tenni – hangzott el a Kossuth Rádió Napközben adásában.

A salgótarjáni strandon kamerarendszert építettek ki, amellyel a teljes strand területét ellenőrzik, valamint rendőrök járőröznek rendszeresen, így próbálják elejét venni a lopásoknak. Százszázalékos biztonság nincs – mondta Simon Lajos, a salgótarjáni strandot működtető önkormányzati cég vezetője –, ezért tanácsos, hogy a nagyobb értékű tárgyakat vagy otthon vagy az öltőszekrényekben hagyják a vendégek.

Az értékes dolgainkat ne vigyük magunkkal

A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. (BGYH) a fővárosban tizenegy fürdőt működtet, és két egységet leszámítva ezek egész évben nyitva állnak a közönség előtt.

Előfordul, hogy az őrizetlenül hagyott értékeket ellopják, és ez komoly probléma az üzemeltetőknek – mondta Czinege Szilvia, a BGYH értékesítési és marketingigazgatója.

A legfontosabb tanács, ami adható, hogy a nagy értékű tárgyakat ne vigyük magunkkal, de ha mégis, akkor azokat az értékmegőrzőkben tanácsos elhelyezni. Valamennyi budapesti strandon és fürdőben működik értékmegőrző, ahová az autókulcsot, a mobilt elhelyezhetjük – tette hozzá.

Fiatalok fürdenek a Dunában a Sziget fesztiválon 2015. augusztus 11-én.MTI Fotó: Mohai Balázs

Képünk illusztráció. Fotó: MTI/Mohai Balázs

Értékmegőrzők, szekrények, fesztiválkártyák

Czinege Szilvia elmondta, hogy a budapesti strandok területén külön „cuccmegőrzőket” helyeztek el, és ezeket a szekrényeket a fürdőzök a belépő órájukkal használhatják. Hangsúlyozta, hogy ezek nem értékmegőrzők, de jobb megoldást kínálnak, mintha szabadon hagynák a strandolók az értéktárgyaikat.

A biztonságot szolgálja a feltöltőkártyás fizetés is, amelyet ebben az évben vezettek be valamennyi egységükben. A fesztiválkártyákhoz hasonlóan érintés nélküli technológiával működnek, vízállók.

Baranovszky György, a Budapesti Békéltető Testület elnöke az adásban elmondta, hogy a leggyakrabban a mobiltelefonokat vagy laptopokat lopják el. Hozzátette, hogy a budapesti strandokon a helyzet ideális, de nincs mindenhol megoldva az értékmegőrzés, így például a Balatonon vagy a szabadstrandokon, ezért fontos, hogy felhívják a fogyasztók figyelmét az értékmegőrzés fontosságára.

A strand üzemeltetőinek felelősségét a szerződési feltételek, valamint a házirend szabályozza, ami kiterjed az értéktárgyak őrzésére is – fogalmazott. A jogszabályok és a házirend is meghatározza, hogy a strandok felelőssége lopás esetén a szokásos értékű tárgyakra terjed ki.

Emellett az üzemeltetők felelőssége, hogy tájékoztassák a fürdőzőket, hová helyezhetik a nagy értékű tárgyaikat. Az üzemeltetőnek mérlegelési jogköre, hogy kártalanítja-e a fürdőzőt az eltűnt értékekért. Általában csak akkor vállal felelősséget, ha az értéktárgyak az értékmegőrzőből tűnnek el. Baranovszky György is azt javasolta, hogy ne vigyünk magunkkal luxustárgyakat fürdőkbe vagy strandra.

Kártalanítás a szállodákban

A szállodák kártalanításáról elmondta, hogy az értéktárgyakért, értékpapírokért és készpénzért a szálloda csak akkor felelős, ha a tárgyat megőrzésre átvette, vagy ha megőrzésre való átvételt megtagadta. Ilyenkor ezekért a tárgyakért a szálloda már korlátlan felelősséggel tartozik.

A Budapesti Békéltető Testület az alábbi hasznos tanácsokat adja a fogyasztók részére: a feltétlenül szükségesnél több értéktárgyat ne vigyenek magukkal. A felelősség ilyenkor csak azokra a tárgyakra terjed ki, amiket a fogyasztók szokásos jelleggel magukkal visznek az ilyen és ehhez hasonló helyekre. Ha van értékmegőrző, azt mindig használják, ugyanis az adott intézmény csak az itt elhelyezett tárgyakért tartozik felelősséggel.