Nemzetközi kerékpártúra a méhnyakrák ellen

 

Legyél gyorsabb a ráknál – ezzel a mottóval tekerték végig Budapestet nők és orvosok. A résztvevők egy nemzetközi kerékpártúrához csatlakozva ültek biciklire, amelyet onkológusok indítottak el. Európát bejárva arra akarják felhívni a figyelmet, hogy a méhnyakrák az egyetlen olyan daganatos megbetegedés, amely ellen létezik védőoltás – hangzott el az M1 Híradójában.

Több mint százan gyűltek össze Budapesten, az Országos Onkológiai Intézet udvarán, hogy felhívják a figyelmet a méhnyakrák veszélyeire. Farkas Edina 10 évvel ezelőtt lett beteg. Nála időben felismerték a daganatot, így sikerült megmenteni az életét. Azóta viszont máshogy látja a mindennapokat.

Résztvevők a Ride for Women (R4W) elnevezésű nemzetközi kerékpártúrán (MTI/Koszticsák Szilárd)

Nagyon elgondolkodtatja az embert, amikor egy ilyen betegséget diagnosztizálnak nála, hogy hogyan tovább. A magánéletembe is nagyon jelentős változás állt be, elkezdtem sportolni, úszni és biciklizni – mondta.

A résztvevők ahhoz a nemzetközi kerékpártúrához csatlakoztak, amelyet 20 onkológus indított el négy évvel ezelőtt. Azt vállalták, hogy végigtekerik Európát, Tallinól Bécsig, hogy felhívják főként a 40 év körüli kisgyermekes édesanyák figyelmét: a méhnyakrákért a HPV vírus a felelős, oltással viszont megelőzhető a baj.

Felmérések szerint ennek ellenére Európában óránként meghal egy nő méhnyakrákban. Ezért volt, aki a testvére emlékéért tekert, mások édesanyjukért, vagy barátjukért. Nevüket fehér zászlókra írták és áttekertek vele Pestre.

A szervező Mályvavirág Alapítvány szerint a magyar rákstratégia átdolgozásra szorul. Azt szeretnék, hogy a betegek utókezelésébe bekapcsolják a betegszervezeteket is. De még ennél is fontosabbnak tartják, hogy minden nő megkapja a HPV vírus elleni oltást.

Nem minden európai országban működik hatékony védőoltási program. Magyarországon 2014 óta a hetedik osztályos lányok ingyen kérhetik a vakcinát.