Pozitív az uniós bíróság döntése Paks II szempontjából

 

Aszódi Attila, a Miniszterelnökség államtitkára szerint Paks II. szempontjából is pozitívnak tekinthető az Európai Unió Bíróságának legutóbbi határozata, mely szerint támogatást nyújthat az Egyesült Királyság a Hinkley Point C atomerőmű építéséhez, ezzel a bíróság jóváhagyta az Európai Bizottság korábbi határozatát, és elutasította Ausztria keresetét.

Az M1 Ma este című műsorában Aszódi Attila elmondta: a Paks II. és a brit „társprojekt” is a közelmúltban esett át állami támogatási vizsgálaton. Az Európai Bizottság pozitív döntést hozott a projekt megvalósítása és az állam beavatkozásának tekintetében – fogalmazott az államtitkár.

Hozzátette: a brit projekt hamarabb indult, mint Paks II., majd 2015 júliusában támadta meg Ausztria az Európai Bizottság pozitív döntését. Az Európai Bíróság alatti törvényszéknek három évébe telt a döntés meghozatala. A csütörtöki határozattal a bíróság jóváhagyta az Európai Bizottság korábbi határozatát, és elutasította Ausztria keresetét.

Az államtitkár véleménye szerint egy részről pozitívnak tekinthető a döntés az egész atomenergetika és az Euratom szerződés alkalmazása tekintetében. Aszódi Attila szerint van jelenje és jövője az atomenergiának és az Euratom szerződésnek egyaránt.

Másrészről pozitív Magyarország számára, hiszen hazánk is beavatkozott a perbe az Európai Bizottság álláspontját támogatva, így az Európai Unió Bíróságának döntése a magyar támogató álláspont elfogadását is jelenti.

A Paks II. beruházás szempontjából is abszolút pozitívnak tekintető a fejlemény, hiszen mivel Ausztria a mi esetünkben is hasonló véleményt és bírálatot fogalmazott meg, így vélhetően a magyar ügyben számunkra pozitív döntés születik majd – tette hozzá Aszódi Attila.

Az Európai Unió Bíróságának határozata szerint támogatást nyújthat az Egyesült Királyság a Hinkley Point C atomerőmű építéséhez, ezzel a bíróság jóváhagyta az Európai Bizottság korábbi határozatát, és elutasította Ausztria keresetét. Az Európai Unió luxembourgi székhelyű bíróságának tájékoztatása szerint a csütörtöki határozat megerősíti, hogy az Egyesült Királyság a tengerparti Somersetben elősegítheti új atomenergia-termelő kapacitások létrehozását. Az erőművet a tervek szerint 2023-ban helyezik üzembe, és várhatóan 60 éven keresztül működik majd.