Egyszerű és hatékony megoldást nyújt a jogi határzár

 

Bakondi György szerint a magyar határon épített határkerítés felfogta és el is terelte a migrációt. Boszniában egyre több bevándorló torlódik fel, a magyar-szerb határon is folyamatosak a próbálkozások, és bár több embert is elfogtak és visszakísértek a biztonsági határzárhoz, a magyar kerítés hatékonyan védi Magyarországot.

Bakondi György az M1 Ma este című műsorában elmondta, kedden tíz, szerdán négy embert fogtak el és kísértek vissza a kerítés túloldalára, ami azt mutatja, hogy próbálkozások mindig vannak, bár a próbálkozás módja mindig alkalmazkodik az aktuális helyzethez. Jelenleg már nem a zöld határon, hanem járművekben elrejtőzve próbálnak meg a határokon átjutni – tette hozzá.

Hangsúlyozta: kétségtelen, hogy ha nem lenne a magyar határzár, akkor sokkal többen jönnének és próbálkoznának, ahogy ezt láthattuk 2015-ben is. Elmondása szerint a horvát-boszniai határon tarthatatlan helyzet alakult ki, mert jelentős számban érkeznek menekültek, a boszniai hatóságok eljárása pedig lassú.

Új migrációs útvonal nyílik

Marokkó és Spanyolország között is próbálkoznak a bevándorlók – hangzott el a műsorban. Bakondi György elmondta: a két ország közös határán hat méter magas kerítés áll, amelynek fenntartása és létezése is bizonytalan, ugyanis felmerült az, hogy le fogják bontani. Ez az útvonal eddig is létezett, azonban amióta Olaszország lezárta kikötőit az tengeren érkezők elől, növekedik a Marokkóból Spanyolországba érkezők száma – fogalmazott a szakértő.

Hozzátette: amennyiben lenne rá erős szándék, lehetne tárgyalni Marokkóval az érkezők visszairányításáról, ellentétben Líbiával, ahol több kormány és parlament is van, ahol nehéz megtalálni a közös pontokat, amelyek tárgyalásra alkalmasak – véli a szakértő.