Nyolcezer ember lehet a Balaton-átúszáson – hamarosan döntenek a versenyről

 

Idén már kétszer elhalasztották a Balaton-átúszást, azonban ha az időjárás kegyes lesz, a magyar tenger szerelmesei ezen a hétvégén már hódolhatnak szenvedélyüknek. Mintegy ezerötszáz szervező és nyolc-tízezer ember várja, hogy csütörtökön jóváhagyják az indulást – mondta a hirado.hu-nak Máth István, a Budapesti Sportiroda ügyvezető-versenyigazgatója.

„Akár már májusban meg lehetett volna rendezni a Balaton-átúszást, hiszen a vízhőmérséklet heteken keresztül 25 fok körül alakult, de Medárd óta folyamatosan esett az eső és a szél is fújt, a múlt héten is ezért kellett elhalasztani a rendezvényt” – mondta a Budapesti Sportiroda ügyvezető-versenyigazgatója a hirado.hu-nak. Máth István hozzátette, az idő előrehaladtával lemorzsolódnak a nevezők, hiszen hiába számolnak mintegy kilencezer előjelentkezővel, sokaknak nem biztos, hogy megfelel a módosított időpont.

A Balaton-átúszást az idén először június 30-ra hirdették meg, azonban az időjárás miatt a szervezők azt kénytelenek voltak elhalasztani, ugyanígy a július 7-re tervezett eseményt is. A szervezők és az indulók már nagyon várják a versenyt. Csütörtök délután egy órakor kiderül, hogy ezúttal zöld utat kaphat-e az esemény. „Így harmadszor stabilan nyolcezer emberre számítunk” – tette hozzá Máth István.

A verseny történetében előfordult már, hogy a Balaton-átúszást négyszer-ötször is el kellett halasztani, de megesett, hogy egyáltalán nem lehetett megtartani a rendezvényt.

1956. augusztus 26-án Balatonfüred és Tihany között rendezett Balaton-átúszás résztvevői a füredi stégről rajtoltak (MTI/Bojár Sándor)

1956. augusztus 26-án a Balatonfüred és Tihany között rendezett Balaton-átúszás résztvevői a füredi stégről rajtoltak (MTI/Bojár Sándor)

Beszélt arról is, hogy minden hétvégi Balaton-átúszás előtt, csütörtökön délelőtt 11 órakor találkoznak a szervezőbizottság tagjai a Siófoki Meteorológiai Obszervatórium munkatársaival, és közösen hozzák meg a döntést a verseny megrendezéséről. „Akkor már nagyon biztos prognózist lehet mondani. Ha van egy kis bizonytalanság, péntek reggelre halasztjuk a megbeszélést és a döntést” – mondta az ügyvezető-versenyigazgató.

Őrületes tempóban szerveznek majd 

Amint jóváhagyják a verseny megrendezését, őrületes tempóban történik a szervezés. „Van egy listám vagy hetven telefonszámmal, ezeket azonnal el kell kezdenem hívogatni, és egy órán belül mindenkit el kell érnem, ha azt mondják, hogy meg lehet tartani a rendezvényt. A polgármesterekkel, a vitorlásklubokkal, a rendőrséggel és a szponzorokkal folyamatosan egyeztetünk” – részletezte.


Balaton átúszás

Hozzátette, az időjárásnak valószínűleg sokkal nagyobb szerepe van a tóátúszásban, mint azt a laikusok gondolnák, hiszen ha a víz hőmérséklete magasabb, könnyebben teljesíthető a Révfülöp és Balatonboglár közötti 5200 méteres táv. Az sem mindegy, hogy mennyire fúj a szél. Kissé zordabb körülmények között ugyanis többen feladják a versenyt.

„Ez egy tiszteletet parancsoló táv. Mindenképpen fel kell készülni, a legjobb, ha már a téli időszakban is rendszeresen úszunk, emellett a szabad vízi úszás teljesen más, mint a medencében, ezért érdemes előtte egy-egy tóban is kipróbálni magunkat” – tanácsolta Máth István.

Legális és biztonságos

Megjegyezte, a Balaton-átúszás az egyetlen olyan alkalom, amikor nemcsak legálisan, hanem biztonságosan mérethetjük meg magunkat, hiszen az úszófolyosó egyik oldalán bóják, másik oldalán pedig 50-30 méterenként vitorlások felügyelik, hogy minden a lehető legnagyobb rendben történjen. Vízimentők és vízirendőrök is vigyázzák a versenyzőket, vagy ha valaki úgy dönt, hogy feladja az átúszást, akkor őt kötelezően a kórházhajóra szállítják.

A résztvevők átlagosan három óra alatt ússzák le a távot, a leggyorsabbaknak nagyjából csak egy órára van szükségük a teljesítéséhez, de nem ritka az sem, hogy valaki négy-öt óra alatt teljesíti sikeresen a távot.

A 45 indulóból Hajós Gyula a, Budapesti Vasutas Sport Club tagja 2 óra 54 perces Balaton-átúszó csúccsal nyerte a versenyt, 1977. augusztus 7-én (MTI/Németh Ferenc)

A 45 indulóból Hajós Gyula, a Budapesti Vasutas Sport Club tagja 2 óra 54 perces Balaton-átúszó-csúccsal nyerte a versenyt 1977. augusztus 7-én (MTI/Németh Ferenc)

Az ügyvezető-versenyigazgató a résztvevőknek azt javasolja, hogy aki teheti, minél korábban induljon el a versenyre, egyrészt mert könnyebben találni parkolóhelyet a korai órákban, másrészt, a lassabban úszóknak biztosan lesz idejük a táv teljesítésére. Felhívta a figyelmet, az átúszás fél nyolckor kezdődik, és délután négy óráig mindenkinek teljesíteni kell a távot, továbbá megjegyezte, ő maga és a szakemberek is azt javasolják, hogyha lehet, váltogassanak az úszásnemek között, hiszen így nem ugyanazt az izomcsoportot terhelik folyamatosan, és könnyen új erőre kaphatnak.

Biztonság a vízben és a szárazföldön is

Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) a Balaton-átúszás kezdő- és végpontjában is ott lesz. Az indulásnál egy jól felszerelt esetkocsi, Balatonbogláron a célban pedig egy rohamkocsi és egy esetkocsi várja az úszókat, hiszen a célban nyilván nagyobb az esély arra, hogy valaki segítségre szorul. Győrfi Pál, az OMSZ szóvivője a hirado.hu-nak azt is elmondta, hogy a vízimentők folyamatosan kísérik majd az úszókat, hogyha bárkinek segítségre lenne szüksége, azonnal be tudjanak avatkozni.

Az első célba érők az olimpiai ötpróba negyedik versenyszáma, a Balaton-átúszás után Boglárlellénél 1983. július 24-én (MTI/Németh Ferenc)

Az első célba érők az olimpiai ötpróba negyedik versenyszáma, a Balaton-átúszás után Boglárlellénél, 1983. július 24-én (MTI/Németh Ferenc)

Hozzátette, nem véletlen, hogy orvosi igazoláshoz kötik az indulást, mert egy nem megfelelő kondícióban levő embernek komoly fizikai erőpróbát jelent a verseny. Elmondta azt is, hogy a korábbi tapasztalatok szerint ha szükség van elsősegélynyújtásra, ez általában kifáradásból adódó múló rosszullét miatt vagy izomgörcsök miatt szokott lenni, de a mentőszolgálat fel van készülve bármilyen eshetőségre.

Figyelmeztetett, nagyon fontos, hogy az indulók próbálják a saját egészségi állapotukat reálisan értékelni, és ha valakinek súlyos alapbetegsége van, esetleg eszméletvesztéssel járó rosszullétei vannak, fontolja meg a részvételt.

Előjelentkezés nélkül is lehet úszni

A Balaton-átúszásra a verseny honlapján lehet jelentkezni. A részvételhez szükség van egy három hónapnál nem régebbi orvosi igazolásra, amelyet háziorvos vagy sportorvos állít ki. Máth István elmondta, hogy ha valaki nem tudná előzetesen beszerezni a papírt, akkor sincs nagy baj, mert a helyszínen is vannak orvosok, akik elvégezhetik a vizsgálatot.

A változékony időjárás miatt többszöri halasztás után rendezték meg, a 29. Balaton-átúszást (MTI/Szigetváry Zsolt)

A változékony időjárás miatt többszöri halasztás után rendezték meg, a 29. Balaton-átúszást (MTI/Szigetváry Zsolt)

Megtörténhet az is, hogy több ezren érkeznek jelentkezés nélkül, ez esetben rögzítik az adatokat, regisztrálják a résztvevőket, és adnak egy chippel ellátott karszalagot, amelyről a feladat teljesítése után könnyen le lehet olvasni, hogy a versenyző mennyi idő alatt tette meg a távot.