Meg van a jogi szabályozás arra, hogy felelőst találjanak a mirelit zöldségek ügyében

 

Egyelőre senki nem tudja pontosan, hogy hányféle termékbe kerültek a Greenyard nevű belga cég magyarországi, bajai üzeméből a Listeria monocytogenes baktériummal fertőzött fagyasztott zöldségek, amik miatt már legalább kilenc ember halt meg Európa-szerte. A bolthálózatok azt ígérik, amint kiderült számukra a termékek érintettsége, azonnal leveszik őket polcaikról. Több üzletlánc egyébként már így tett. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerint a gyártó nem hibázott.

Ifj. Lomnici Zoltán, alkotmányjogász az M1 Ma este című műsorának vendége elmondta, a felelősségi sorrend tekintetében fontos tudni, hogy megalapozott jogi háttere van a kérdésnek. Egy 2005-ös uniós jogszabály a mikrobiológiai hátterét rögzíti annak, hogy az élelmiszerbiztonsági feltételek kapcsán milyen szempontoknak kell megfelelnie egy adott terméknek. Egy 2002-es jogszabály az élelmiszerjogi rendelkezéseket tartalmazza, és az RASFF rövidítésű gyorsreagálású egészségvédelmi rendszert is.

Az alkotmányjogász hozzátette: egy 2008-as törvény az élelmiszerbiztonságról szól, amiben rögzítik, hogy a végső fogyasztó védelme az elsődleges, de arról is beszélnek, hogy az élelmiszervállalkozásokat is védelemben kell részesíteni. A gyártó, forgalmazó, fogyasztó háromszögben kell valahol felelősöket keresni.

A szakértő hangsúlyozta: halálos áldozatai is vannak az esetnek, amely miatt tehát fokozottan kell vizsgálni a forgalmazó vagy a gyártó felelősségét, vagy akár az élelmiszerlánc felelősségét is, aki piacra dobta a terméket. Hozzátette: a jogi szabályozás meg van ahhoz, hogy a felelősség feltárásra kerüljön.

Ifjabb Lomnici Zoltán elmondta: a mirelit zöldségek ügyében a kérdés az, hogy az élelmiszert piacra bocsátó, a forgalmazó és a gyártó tekintetében hol merül fel a felelősség kérdése. Legtöbb esetben a gyártót találják felelősnek, azonban a nem megfelelő szállítás és tartás tekintetében a forgalmazóé, amennyiben egy élelmiszerközpontban fertőződik meg a termék, akkor az élelmiszerláncé lehet a felelősség.

A magyarországi kereskedelembe is kerülhetett a Greenyard vállalat bajai üzemében előállított, lisztéria baktériummal szennyezett gyorsfagyasztott zöldségekből és zöldségkeverékből, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) arra kéri a vásárlókat, hogy a termékeket alaposan főzzék át felhasználás előtt.