A devizahiteles gond a múlté lenne?

 

A devizahitelesek döntő többségének az összes tartozással összefüggő problémája megoldódott, a végtörlesztéstől kezdve az árfolyamgáton át a forintosításig tartó folyamat lezárt egy korszakot: az ügyfelek több mint 90 százaléka összességében jobban járt, mint a forinthitelesek, mivel szakértői kalkulációk szerint a tipikus devizahitelesek havi törlesztőrészlete a forintosítás hatására 15 ezer forinttal csökkent – mondta Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára a keddi Népszavában megjelent interjúban.

Mára a lakossági devizahitelek lényegében eltűntek a piacról, a múltban felmerült kérdések jogilag szilárd válaszokat kaptak. Adósságrendezési ügyek természetesen továbbra is vannak – jegyezte meg -, de nemcsak a bankoknál, hanem jellemzően a közszolgáltatóknál, az önkormányzatoknál.

Már egyre kevesebb per van folyamatban, egyre kevesebb ügyvéd hajlandó szakmailag nehezen, jobbára sehogy sem indokolható nézeteket képviselni a főtitkár szerint. Ami pedig a nemzetközi jogi fórumok bekapcsolását illeti, reálisan ott sem várható a magyar megoldást felülíró állásfoglalás.

Kovács Levente elmondta, Európában az a szokás, hogy nemzeti tulajdonban van a bankszektornak több mint a fele. Ma már Magyarországon is ez a helyzet. A magyar gazdasági szereplők úgy látják, hogy hosszú távon érdemes a bankszektorba beruházni.