Az interneten lévő tévinformációkra hívták fel a figyelmet gyermekgyógyászok

 

A szülők több mint fele a közösségi médiából és internetes oldalakról tájékozódik, ha gyermeke egészségéről van szó – ez derül ki egy friss felmérésből. A gyermekgyógyászatban dolgozó szakemberek arra hívták fel a figyelmet, hogy csupán a világhálóról tájékozódni, – szakember megkérdezése nélkül – olykor veszélyes is lehet. A szakemberek ezért azt szeretnék elérni, hogy minél több felületről, hiteles információk áramoljanak a szülők felé – közölte az M1 Híradója.

A szülők több mint fele a közösségi médiából tájékozódik, ha a gyermek egészségével kapcsolatos kérdése van – ez derült ki egy friss hazai felmérésből. A Kiskanál Kommandó gyermekdietetikai mozgalom kutatása szerint, a gyermeket nevelők többsége inkább ad egy interneten olvasott véleményre, mint, hogy kikérje a gyermekorvos vagy a védőnő tanácsát. Ez sok esetben azért van, mert az anyukák úgy érzik, a szakemberektől nem kapnak elég információt.

Veszélyesek is lehetnek a tanácsok

A mozgalom alapítója szerint a szülők 90 százaléka nem említi a háziorvosnak vagy védőnőnek, hogy tagja egy úgynevezett hozzátáplálási csoportnak. Hozzátette, nagyon sokan fogadnak el ilyen helyekről tanácsokat, de ezeknek megvannak a maga veszélyei.

Szakemberek szerint csupán a közösségi oldalakon olvasott véleményekre veszélyes támaszkodni, hiszen, amelyik gyógymód az egyik gyermeknél hatásosnak bizonyult, még hasonló panaszok esetén sem biztos, hogy egy másiknál használható. Probléma az is, hogy a szülők általában a saját álláspontjukhoz hasonló véleményt keresnek a világhálón.

Fotó: Shutterstock

A gyermeket nevelők többsége inkább ad egy interneten olvasott véleményre, mint, hogy kikérje a gyermekorvos vagy a védőnő tanácsát

A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke szerint napjainkban bárki, bármilyen információt vagy hipotézist közzétehet az interneten. Azonban ezeknek a felvetéseknek és véleményeknek nincs olyan háttere, mint az evidencia alapú orvoslásnak – hívta fel a figyelmet Póta György.

Körültekintőnek kell lenni

Klausz Melinda közösségi médiaszakértő szerint fontos, hogy minden tanácsot fenntartással kezeljenek a szülők. Minden kapott információt körültekintéssel kell fogadni, mert nem biztos, hogy azt egy doktor vagy szakértő tette közzé.

A gyermekgyógyászatban dolgozó szakemberek arról is beszéltek, napjainkban, az internet világában szinte lehetetlen elkerülni, hogy a szülők a közösségi oldalakról tájékozódjanak. Ezért a cél az, hogy a világhálón terjedő információkat szakmailag kontrollált irányba tereljék. Így olyan oldalak jönnének létre, ahol a szülők orvosilag is támogatott tanácsokat kaphatnak.