Tarlós: az SZDSZ-MSZP-s városvezetés többször díjmentesen járult hozzá a Red Bull Air Race-hez

 

A főpolgármester korábbi feljegyzéseket és fővárosi határozatokat idézve közölte, az SZDSZ-MSZP-s városvezetés 2004 és 2009 között díjmentesen adta meg a Red Bull Air Race megrendezéséhez a közterület-használati engedélyt.

Tarlós István a Főpolgármesteri Hivatal által az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében Gy. Németh Erzsébet DK-s fővárosi képviselőnek a mostani rendezvénnyel kapcsolatos bizottsági határozatot „durván bíráló, a főpolgármestert és a Városházát támadó, ismételt nyilatkozataira” reagált.

Tarlós István főpolgármester. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Az ellenzéki képviselő korábban azt mondta: a főváros vezetése idén is „aprópénzért”, mindössze 13 millió forintért adja oda a közterületeket a verseny rendezőinek. A DK egyúttal felszólította Budapest vezetését, hogy a zajszennyezés miatt a Red Bull Air Race szervezőivel fizettessen fájdalomdíjat a verseny környékén élőknek.

Ingyen adta oda a balliberális városvezetés a versenynek a Duna-partot

Tarlós István közleményében ismertette azokat a határozatokat, amelyek szerint 2004 és 2009 közötti, Demszky Gábor főpolgármester és Gy. Németh Erzsébet (2000-2006-ig) szocialista frakcióvezető városirányítása idején a Várostervezési és Városképvédelmi Bizottság díjmentesen adott közterület-használati engedélyt a műrepülőversenyhez.

Kitért arra is: a rendelkezésre álló iratok alapján (Miniszterelnöki Hivatalt (MeH) vezető miniszter levele) megállapítható, hogy a Red Bull Air Race versenyt az augusztus 20-i állami ünnepség részeként rendezték meg. A MeH az általa lefoglalt területeket átengedte használatra a versenyt lebonyolító cégnek.

A főpolgármester megjegyezte: a lebonyolítás annyira problémás volt, hogy a fővárosi önkormányzat vizsgálatot indított az ügyben, hogy tisztázza az általa engedélyezett közterület-használat körülményeit.

Azt írták: felmerült a többi közt, hogy a Lánchídon és a Duna-partokon a közterületi reklámokat engedély nélkül helyezték el, illetve a hangszórókon promóciós anyagokat sugároztak. 2010 márciusában a Városfejlesztési és Városképvédelmi Bizottság megállapította, hogy a MeH a fővárosi tulajdonú területeket jogosulatlanul használta reklámozásra és adta tovább vendéglátó-ipari tevékenység folytatására.