Semjén Zsolt: A magyar nemzet érdeke a megmaradás és a gyarapodás

 

A magyar nemzet érdeke a megmaradás és a gyarapodás – mondta Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes a Lőrincz Csaba-díj átadásán pénteken Budapesten, a Petőfi Irodalmi Múzeumban .

A díj névadójáról szólva a kormánypárti politikus elmondta: ahhoz az erdélyi nemzedékhez tartozott, amelyet beárnyékolt a Ceausescu-diktatúra. Ez Lőrincz Csabát a szabadság természetének mélyebb megismerésére ösztönözte. Társaival kisebbségvédelmi politikát épített fel. Az idei díjazott Vizi Balázs jogász, politológus, egyetemi docens, az MTA köztestületének tagja, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem nemzetközi jogi tanszékének vezetője.
Semjén Zsolt a díjazottról azt mondta: már egy új erdélyi nemzedék képviselője, aki Lőrinc Csaba nyomdokain járva a kisebbségkutatás jelentős alakja.

Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes beszédet mond a Lőrincz Csaba-díj átadásán a Károlyi-palota dísztermében 2018. június 22-én. Az elismerést idén Vizi Balázs jogász, politológus, egyetemi docens, az MTA köztestületének tagja, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem nemzetközi jogi tanszékének vezetője vehette át. MTI Fotó: Soós Lajos

Németh Zsolt (Fidesz), az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke a díj névadójáról elmondta: 1959-ben született Erdélyben, 1986-ban települt át Magyarországra, a Fidesz kisebbségi és külügyi szakértője volt, 2000 és 2002 között a Külügyminisztériumban helyettes államtitkári pozíciót töltött be. 2008-ben hunyt el.

Fontos a kisebbségkutatás tudományos háttere

Vizi Balázsról a fideszes politikus elmondta: a nemzeti érdekérvényesítés szempontjából fontos a kisebbségkutatás tudományos hátterének építése. A kisebbségek helyzetén akkor lehet javítani, ha európai és jogi üggyé válik, ahogy ez az őshonos európai kisebbségek jogi védelmének megteremtéséért mások mellett magyar politikusok által indított polgári kezdeményezés, a Minority SafePack esetében megfigyelhető.

Martonyi János volt külügyminiszter előadásában azt emelte ki, hogy a nemzetközi jogrend a legfontosabb eszköz a kisebbségi magyarság gondjainak megoldására. Ennek része, hogy Európa-szerte elfogadtassák például az őshonos nemzeti kisebbség gondolatát. Hosszú küzdelem lesz, de nem szabad feladni, ahhoz pedig, hogy sikeres legyen, nemcsak szívvel, de ésszel is kell támogatni a nemzeti kisebbségek ügyét. Az ebben részt vevő szakemberekről szól a Lőrincz Csaba-díj – fűzte hozzá a volt külügyminiszter.

Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes beszédet mond a Lőrincz Csaba-díj átadásán a Károlyi-palota dísztermében 2018. június 22-én. Az elismerést idén Vizi Balázs jogász, politológus, egyetemi docens, az MTA köztestületének tagja, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem nemzetközi jogi tanszékének vezetője vehette át. MTI Fotó: Soós Lajos

Vizi Balázs előadásában többi között arról beszélt, hogy a kisebbségi jogoknál még nem történt meg az az áttörés, amely az emberi jogoknál igen.

A Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány által 2009-ben alapított díj a fiatalon elhunyt erdélyi magyar értelmiségi, Lőrincz Csaba (1959-2008) emlékét, szellemiségét őrzi, és tudósok, szakértők, kutatók, írók, újságírók kiemelkedő kül- illetve nemzetpolitikai és kisebbségekkel kapcsolatos tudományos tevékenységét jutalmazza. Az elismerést minden év júniusában adják át a szomszédos országokban élő magyaroknak kedvezményeket biztosító státusztörvény 2001. júniusi elfogadásához igazodva.

A kitüntetettet Nagy János felvidéki képzőművész bronz emlékplakettjével, emléklappal és anyagi elismeréssel jutalmazzák, továbbá megnevezhet egy egyetemi hallgatót, aki egy hónapos brüsszeli ösztöndíjat kap az Európai Néppárt frakciójánál.