Hatalmas károkat hagyott maga után az éjjeli vihar

 

Épületekben, autókban okozott károkat, sok ezer háztartásban nem volt hosszabb-rövidebb ideig áram – közölte az M1 Híradója.

Fóliával fedték be a házak tetejét Devecseren a keddi vihar után. Egy tucat épület megrongálódott, beáztak a házak. Néhol tojás- és diónagyságú jég esett, teljesen beborította az utcákat, és hatalmas károkat okozott. A katasztrófavédők egész délelőtt dolgoztak a károk elhárításán.

Pécsett kettétört egy villanyoszlop, miután egy 10 méteres fa dőlt rá. Az utcában közlekedni sem lehetett. A Zala megyei Gutorföldét beborította az iszap és a sár, vastagon állt az udvarokban és a járdákon. Akkora eső zúdult a településre, hogy fél méter magasan hömpölygött a víz.

Pusztítást hagyott maga után az ítéletidő az ország keleti felében is. A szabolcsi Nagyecseden a jég beszakította a tetőket, betörte a házak ablakát, az autók szélvédőit, elverte a termést, és fákat döntött ki. A tűzoltók egész éjszaka a károk elhárításán dolgoztak.

Kedden, késő délután érte el egy szupercella az országot, és nyugatról haladt kelet felé. Hatalmas, sötét felhők, mennydörgés és villámlás kísérte. A tűzoltókat kedd reggelig több mint háromszázszor riasztották, és mintegy százezer háztartás volt áram nélkül, főként a Dél-Alföldön.

 

Iskolaépületbe csapott bele a villám

Kaposfőn egy iskolaépületet ért villámcsapás, az informatika teremben tartózkodó gyermekek sérültek meg, akiket kórházba szállítottak, mindannyian zsibbadásra panaszkodtak. Összesen 13 gyermek sérült meg, szerencsére egyikük sincs életveszélyben. Az épületet szakemberek vizsgálják, egyelőre nem tudni, pontosan mi történt, ugyanis az épületen volt villámhárító – mondta el a helyszíni tudósító.

Szegeden újabb özönvízszerű esőhullám megy végig, a déli órákban fél óra alatt 20-25 milliméter mennyiségű csapadék esett, de vannak olyan részek is, ahol már az 50 millimétert is megközelíti. Személyi sérülésről eddig nem érkezett bejelentés – tájékoztatott az M1 tudósítója.

Rengeteg házban nincs áram a Dél-Alföldön

Kecskeméten egy panelházra dőlt fa okozott fennakadásokat, amelyet a tűzoltók mesterségesen döntöttek ki. Kedd estétől szerda délig 80 helyszínre riasztották a katasztrófavédőket, többnyire leszakadt ágak és kidőlt fák miatt. Több ezer háztartásban az áramszolgáltatás is szünetel, az elhárításon folyamatosan dolgoznak, reggel még 13 ezer házban nem volt áram, ez a déli órákra 8600 fogyasztóra csökkent Bács-Kiskun megyében.

Még mindig nem állt helyre a vasúti közlekedés Szilvásváradon

Heves megyében, Szilvásváradon közben még a hétfői vihar utáni károkat sem tudták felszámolni. Több út is megsérült, a vasúti sínek alól pedig kimosta a töltést a víz. Várhatóan szombat reggel indulhat újra a vonatközlekedés. A kár azonban jelentős, nagyjából 100 milliósra is rúghat.

Egymilliárdos lehet a júniusi viharkár

Két hét alatt több ezer bejelentés érkezett a biztosítókhoz. Egy bejelentés átlagosan százezer forintos kárról szól. Célszerű minél hamarabb jelenteni a károkat a biztosítónál, onnan már a kárszakértő dolga felmérni és megállapítani a kár nagyságrendét – hívta fel a figyelmet Lambert Gábor, a Mabisz kommunikációs vezetője.

Külföldön is pusztított a vihar

Ökölnagyságú jég esett Kárpátalján. Volt olyan település, ahol térdig érő víz hömpölygött és olyan is, ahol fákat csavart ki a szél. A helyi katasztrófavédelem szerint az Ilosvai járásban legalább 200 háztetőt rongált meg a jég, de a munkácsi és a beregszászi régióból is jelentettek károkat.

Az internetre több olyan felvétel került fel, amelyeken látszik, hogy a jég szó szerint kilyukasztotta a kocsik szélvédőjét.