„Ha nem jó, akkor nem eszed meg, ha jó, akkor még kapsz!” – mondja Magyarország legkedvesebb konyhás nénije

 

Irma néni az M1 Ma reggel című műsorában elmondta, napi négy órában dolgozik az Érdligeti Általános Iskola menzáján, így ebédidőben mindig ott van a gyerekekkel. Sőt, a szülőkkel is, hiszen közülük is többen odajárnak ebédelni. Beszélt arról is, hogy már negyven éve dolgozik menzán, azóta, hogy kislánya megkezdte az első osztályt az általános iskolában.

Román Józsefné, Irma néni lett Magyarország legkedvesebb konyhás nénije a gyerekek szavazatai alapján azon a pályázaton, amelyet az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) hirdetett meg márciusban. A közétkeztetés jelentőségére fókuszáló 2018-as kampányban azokra a konyhai dolgozókra irányult a figyelem, akik sokat tesznek és tehetnek azért, hogy a diákok elégedettebbek legyenek, és szívesen fogadják, kóstolják meg azokat az ízeket, ételeket amelyekkel nem feltétlen találkoznak otthon.

Az OGYÉI azzal a céllal hirdette meg a versenyt, hogy bevonják a diákokat a közétkeztetés népszerűsítésébe, hiszen alapvetően ők a fogyasztók – fejtette ki az M1 műsorában az intézet dietetikusa. Miháldy Kinga hozzátette, a verseny lényege az volt, hogy a diákok azokkal a konyhás nénikkel vagy bácsikkal készítsenek közös szelfit, akik nap mint nap ebédet adnak nekik, kedvesek és segítőkészek. A beérkezett képeket a szervezők az Élj könnyebben nevű Facebook-oldalra töltötték fel, és – ahogy az ilyenkor lenni szokott – az nyerte a versenyt, akinek a képére a legtöbb kedvelés érkezett.

Nem mindegy, ki kínálja a gyümölcsöt

A dietetikus arról is beszélt, hogy arra az áldozatos munkára szerették volna felhívni a figyelmet, amit a konyhás nénik végeznek. Kifejtette, egy amerikai felmérés szerint a kedves konyhás néniktől Amerikában a gyerekek mintegy 70 százaléka fogadta el a gyümölcsöt, azonban, ha csak kirakták a pultra azokat, akkor mindössze a gyerekek 40 százaléka vett el magának gyümölcsöt.

„Tehát jelentősége van annak, ahogy a gyereket megkínáljuk, kedves szóval biztatjuk – mert Irmus néni ismeri az összes diákját, és ismeri a szokásait, hogy ez a gyerek ezt szereti jobban, azt szereti jobban” – magyarázta.

Hozzátette, a menzán a fiataloknak lehetőségük van arra, hogy új ételeket ismerjenek meg, ilyen a bulgur, a kuszkusz vagy egyes zöldségek. A dietetikus úgy vélekedett, ezért is nagyon fontos szerepük van a kedves konyhás néniknek, mert ők megkóstoltatják a gyerekekkel a számukra ismeretlen ételeket.

Gyerek az iskolai menzán ebédelnek. Illusztráció. Fotó: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Örök kedvenc a piskóta csokiöntettel

Irma néni már negyven éve dolgozik a szakmában, így nem nehéz megállapítania, hogy a fiatalok nagyon válogatósak, viszont lehet rájuk hatni.

„Megmondom nekik, hogy kóstoljátok meg, ha nem jó, akkor nem eszed meg, de ha jó, akkor még kapsz” – elevenítette fel a menza mindennapjait Irma néni, aki 140 gyerek ebédeltetésében segít.

Azzal kapcsolatban, hogy mennyit változott az elmúlt 20-30 évben az iskolakonyha, úgy vélekedett, változatosabb lett az étel, például már kínálnak különböző krémleveseket vagy éppen brokkolifőzeléket, azonban a gyerekek kedvence az elmúlt 40 évben nem változott. A sláger még mindig a piskótakocka csokiöntettel, de az élmezőnyben ott van a milánói makaróni és a rakott krumpli is.