A diákok jogaira hívták fel a figyelmet a nyári munkavállalás előtt

 

Hamarosan kezdődik a nyári diákmunkaszezon. Várhatóan mintegy 200 ezer középiskolás és egyetemista áll ideiglenesen munkába. A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke arra hívta fel a figyelmet, fontos, hogy a diákok tisztában legyenek a saját jogaikkal, amikor munkát vállalnak – közölte az M1 Híradója.

A legtöbben azért választják azt, hogy iskolaszövetkezeten keresztül vállalnak munkát, mert minden segítséget megkapnak ahhoz, hogy ellenőrzött körülmények között dolgozhassanak. Ezen kívül a Jogpontok is már 2 éve nyújtanak ingyenes jogi segítséget a munkavállalóknak. A Jogpont irodák ügyvédei személyre szabott tanácsokat és felvilágosítást adnak azoknak, akik egyedül nem igazodnak el a jogszabályok között.

A Munkástanácsok Országos Szövetségének titkárságvezetője elmondta, fontos, hogy a diákok úgy induljanak állást keresni, hogy tisztában vannak a jogaikkal. Azért, hogy a diákok könnyebben eligazodjanak a munka világában a Jogontok jogsegélyhálózat és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája közös kampányt indított.

Magyarországon évente 200 ezer fiatal vállal munkát diákként. Az órabérek pedig az álláshoz szükséges szaktudástól függően bruttó 700 és 2900 forint között mozognak.