Honvédelem napja: színes programokkal várják az érdeklődőket

 

170 éves a Magyar Honvédség. Az évforduló alkalmából számos rendezvényt szervez idén a Honvédelmi Minisztérium. A honvédelem napja kapcsán az ország több pontján is színes programokkal várják azokat, akik érdeklődnek a katonai pálya iránt. A központi rendezvény Budapesten, a Városligetben lesz.

Beluzsárné Belicza Andrea, a Honvédelmi Minisztérium sajtófőnöke az M1-nek elmondta: május utolsó hétvégéjén kettős ünnepet tart a Magyar Honvédség. Szombaton a fővárosi központi rendezvényen kívül az országban tíz helyszínen, tíz alakulatnál rendeznek nyílt napot, ahol az érdeklődők megismerkedhetnek a honvédség munkájával, a katonák mindennapi életével. Katonai és haditechnikai eszközöket is bemutatnak a nyílt napokon. A honvédség minél több szegmensét próbálják ismertetni a látogatókkal, Szolnokon például repülőbemutatóval készülnek – mondta a sajtófőnök.

A honvédség nem titkolt célja, hogy a katonai pályát vonzóvá tegyék a fiatalok számára a nyílt nap alkalmával. Ahogy azt a sajtófőnök elmondta, sok olyan eszközt tudnak bemutatni, amely a fiatalok számára misztikus, elérhetetlen dolognak tűnik, így egy-egy fegyverbemutató, repülőbemutató és haditechnikai eszközök bemutatója mindig nagy sikernek örvend.

A sajtófőnök hozzátette: minden korosztály érdeklődésére számítanak. Az általános iskolásoknak honvédelmi táborokat is hirdettek, amely meghirdetését követően mind az 1200 hely betelt, így elmondható, ezek a programok is népszerűek a gyerekek körében.

Május utolsó vasárnapja hagyományosan a hősök napja, de nemcsak a katonai, hanem civil hőseinkre is emlékezünk – hangsúlyozta Beluzsárné Belicza Andrea. Hozzátette: vasárnap országszerte megemlékezéseket és koszorúzásokat is tartanak.

A honvédelem napja alkalmából szombaton tematikus napot tart a közmédia.