Gripen áthúzás, harckocsik, fegyverek – a honvédelem napját ünnepeljük

 

A honvédség országszerte színes programokkal várja a katonaság iránt érdeklődőket. Több laktanyában tartanak nyílt napot, a Városligetben pedig a haditechnikai eszközöket is meg lehet nézni közelről. Az M1 tematikus napon mutatja be a 170 éves honvédséget. Benkő Tibor honvédelmi miniszter azt mondta: a fejlesztéseken túl fontos cél a fiatalok megszólítása is.

Különleges helikoptereket, harckocsikat és a szárazföldi alakulat fegyvereit csodálhatták meg, emellett szimulációs gyakorlaton is részt vehettek az érdeklődők a szolnoki helikopterbázis toborzó napján. Már délelőtt több ezren vettek részt a programokon. A bázis vezetője szerint ez is azt mutatja, hogy a magyar emberek tisztelik és szeretik a honvédséget.

Kollár József dandártábornok elmondta, mindenki talál magának érdekességet. A levegőben is bemutatkoznak majd, lesz Gripen áthúzás, helikopteres képesség bemutató is – fogalmazott.

Magyarország legkeményebb terepén, a pápai bázisrepülőtéren közben elrajtoltak az akadályfutó verseny résztvevői. A Magyar Honvédelem napján a versenyzők 33 komplex akadályon keresztül, igazi katonai környezetben próbálhatták ki fizikai és mentális felkészültségüket.

A Városligetben tartják a központi rendezvényt, ahol a Budapesti Helyőrség Zenekar felvonulása nyitotta meg a programokat. Aki szerette volna, itt is meghúzhatta a ravaszt – a honvédség valódi fegyvereit próbálhatták ki ugyanis az érdeklődők. A gyerekek egy T72-es harckocsira is felmászhattak.

Már hagyománnyá vált, hogy a budapesti katonai alakulatok gyermeknapon kivonulnak a Városligetbe – erről beszélt köszöntőjében Baráth Ernő dandártábornok. Hozzátette: azt szeretnék, ha ez a pálya vonzó lenne a gyerekek számára is.

A haza iránti elkötelezettség, a hűség, a lojalitás, az ennek szellemében történő munka és életvitel példaértékű kell, hogy legyen minden fiatal számára – ezt a honvédelmi miniszter mondta az M1-en. Benkő Tibor kiemelte: a fejlesztéseken túl fontos cél a fiatalok megszólítása is.

A magyar honvédelem napján Buda várának 1849-es visszafoglalására emlékeznek – idén immár a 170. alkalommal. Az évfordulóhoz a közmédia is csatlakozott. Az M1 tematikus napot tart ma. Minden órában foglalkozunk a programokkal és országszerte folyamatosak az élő kapcsolások is.