Medvét láttak egy Nógrád megyei vasútvonalnál

 

A MÁV pályamunkásai éppen a vasúti pályát ellenőrizték Somoskőújfalunál szerda délelőtt, amikor a magyar–szlovák határtól alig száz méterre egy medvét pillantottak meg. Az állat az észlelés után percekkel már el is tűnt az emberek szeme elől, és visszament a fák közé.

Az észlelésről beszámoló Nógrád megyei hírportálnak, a Nool.hu-nak nyilatkozott egy pályamunkás, aki elmondta, hogy munka közben pillantották meg az állatot, amely tőlük hetven-nyolcvan méterre lehetett. „A medve lejött a hegyoldalról, a két lábára állt, majd szétnézett. A nagy testű ragadozó ezt követően vissza is indult az erdő felé, majd hamarosan eltűnt. Az egész történet úgy tizenöt másodpercig tarthatott” – számolt be a látottakról.

A helyi vadászok azonnal megnézték az állat nyomait. Azt mondják, egy kifejlett példányról van szó. Eddig még egy barna medve sem merészkedett ilyen közel a településhez. Bakó Csaba, a Nógrád Megyei Kormányhivatal vadászati szakügyintézője elmondta: kis távot megtett az állat a vasúti sínek mentén, majd ahogy észlelte az embereket, távozott a helyszínről.

A medve valószínűleg Szlovákiából jött át. A szakemberek szerint az ottani medveállomány élőhelye terjeszkedik és egy természetes folyamat, hogy Magyarországon is megjelennek a ragadozók. Drexler Szilárd, a Novohrad Nógrád Geopark vezetője elmondta: a Kárpátokban élő nagyragadozók itthon is megjelenhetnek. Egy egy egyszerű ökológiai-biológiai folyamat, hogy visszahódítják ezek a ragadozók az életteret, amit a középkorban, vagy az itteni kipusztulásuk előtt magukénak tudhattak – fogalmazott a szakember.

Idén már többször láttak barna medvét Magyarországon. Legutóbb a Bükkben találkoztak medvével Magyarországon, de Erdélyben már évek óta sok problémát okoznak az ember közelébe merészkedő állatok.

Három évvel ezelőtt pedig egy nyomkövetővel ellátott lengyel medve lett híres Magyarországon. Az Iwo névre keresztelt 5 éves hím a Tátrából indulva összesen 380 kilométert tett meg. Iwo nagyjából egy hetet vakációzott Magyarországon, utána indult vissza Lengyelországba.

Szakemberek szerint egyébként a medvék nem jelentenek veszélyt a településeken élőkre és a túrázókra sem. Az állattartók figyelmét azonban felhívják, hogy sötétedés után felügyelet nélkül ne engedjék legelni a jószágokat.