Kulcskérdés az EU nyugat-balkáni bővítése

 

Magyarország minden segítséget megad ehhez – mondta az Országgyűlés elnöke, Kövér László, amikor Budapesten fogadta Wolfgang Sobotkát, az Osztrák Köztársaság Nemzeti Tanácsának elnökét.

Értékelése szerint a találkozó kiváló lehetőséget ad arra, hogy megvitassák azokat a kérdéseket, amelyekben együttműködést tudnak kialakítani a különböző uniós színtereken. Kövér László ezek közül kiemelte, hogy nézet- és érdekazonosság van a nyugat-balkáni bővítést illetően. Ez az osztrák elnökség egyik kiemelt témája, és Magyarország kész minden segítséget megadni hozzá – jelentette ki. A házelnök úgy jellemezte a helyzetet: a Nyugat-Balkán nemcsak Ausztria és Magyarország történelmi gyökerekből táplálkozó speciális érdeklődése miatt fontos, hanem az unió jövőjének és biztonságának kulcskérdése is. Erről meg kell győzni a bővítés iránt szkeptikus régebbi tagállamokat, nem szabad hátrébb sorolni a kérdést – fogalmazott.

Wolfgang Sobotkát, az osztrák Nemzeti Tanács elnökét fogadja Kövér László, az Országgyűlés elnöke az Országház előtt. Jobbról Perényi János, Magyarország bécsi nagykövete (MTI-fotó: Koszticsák Szilárd)

Wolfgang Sobotka a tanácskozást követően a jó szomszédság szerepét hangsúlyozta az érdekérvényesítésben. Ausztria tanácsi elnöksége nagy feladatának nevezte a nyugat-balkáni folyamat gyorsítását. Ez az egész EU számára lényeges és a térség stabilitása szempontjából meghatározó – értékelt, fontosnak nevezve, hogy megismertessék ezen országokat a jogbiztonsággal, a jogállammal és a demokráciafejlődéssel. Sobotka intenzívnek ítélte az osztrák-magyar gazdasági kapcsolatokat, jelezve: szerdán találkozott a Magyarországon működő osztrák cégek képviselőivel, és azt tapasztalta, hogy nagyon elégedettek az elmúlt két év fejleményeivel. A gazdaságpolitika nem mindig volt ennyire zavartalan – jegyezte meg.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke (b4) megbeszélést folytat Wolfgang Sobotkával, az osztrák Nemzeti Tanács elnökével (j3) az Országház Varga Béla Termében (MTI-fotó: Koszticsák Szilárd)

Wolfgang Sobotka reményét fejezte ki a 2009-ben az Európai Unió által létrehozott, de azóta „Csipkerózsika-álomba szenderült” Duna-stratégia  újjáélesztésére is. Kiemelte azt is, hogy Ausztria és Magyarország európai politikai kérdésekben gyakran egy irányba húz. Ezek közé sorolta a biztonság- és védelempolitikát, illetve a külső határok őrizetét. Kiállt amellett, hogy az EU-ra a „nagy kérdéseket” kell rábízni, az országoknak pedig meg kell hagyni, hogy helyben intézzék ügyeiket, és megőrizhessék identitásukat.