Már három embert gyanúsítanak a 4-es metró ügyében

 

A PestiSrácok.hu szerint egy negyedik ember ellen nemzetközi elfogatóparancs van érvényben. Az ügyészség évek óta nyomoz a kettes és a négyes vonalra beszerzett francia Alstom-kocsik ügyében és a 4-es metró építésével kapcsolatban is előkerültek gyanús szerződések. A Fidesz szerint a baloldalnak végre el kellene mondani az igazságot a metróügyben.

Már három gyanúsítottja van Demszky Gábor-féle metróügynek – erről ír a PestiSrácok.hu.

Az Alstom cég által gyártott úgynevezett Metropolis szerelvények a 2-es és a 4-es vonalon járnak. Beszerzésükről a 4-es metró beruházáshoz kapcsolódóan még 2006-ban állapodott meg az akkor Demszky Gábor vezette fővárosi önkormányzat a francia vállalattal. A beruházáshoz Medgyessy Péter, volt szocialista miniszterelnök neve is köthető, aki szintén 2006-ban egyezett meg az Alstommal. A cégtől csaknem hatszázezer eurót, mintegy 180 millió forintot kapott tanácsadásért. Ezt követően nyerte el a metrókocsik beszállításáról szóló pályázatot az Alstom.

A gyanú szerint vállalásainak egy részét azonban nem teljesítette a cég és a közbeszerzések körül is felmerültek visszaélések. Az ügyészség évek óta nyomoz az ügyben. Az Európai Csalás Elleni Hivatal is kifogásolta az Alstom-szerződéseket. A Pesti Srácok arról írt, hogy a gyanú szerint a francia cég bennfentes információkhoz juthatott.

Demszky Gábor még 2007-ben megjósolta: problémák sorozata kapcsolódik a négyes metró építéséhez. A beruházás költségei többször emelkedtek, és az átadás is csúszott. Azóta szabálytalanságok egész sorára derült fény. Az Európai Csalás Elleni Hivatal négy évig tartó nyomozás után, tavaly év elején állapította meg, hogy a beruházásra fordított 452 milliárd forintnak több mint egyharmada, csaknem 167 milliárd forint tűnt el.

„Vallomással kell kezdeni”

A Fidesz szerint, ha a baloldal valóban meg akar újulni, akkor azt kezdje egy vallomással a 4-es metróbotrányról. Halász János azt mondta: az elcsalt pénzek valószínűleg az MSZP és az SZDSZ pártkasszájába valamint baloldali politikusok zsebébe vándoroltak.

A frakciószóvivő úgy fogalmazott: megint a nemzeti kormánynak kell rendezni azt a kárt, amit Gyurcsány Ferenc és a szocialisták okoztak.

Ismeretes, a magyar kormány korábban úgy fogalmazott: ez Magyarország történetének legnagyobb korrupciós botránya. Ami többek között Demszky Gábor egykori SZDSZ-es főpolgármesterhez köthető.