Gulyás: Komoly veszélyben van a szabadság

 

Előadást tartott Trump amerikai elnök volt tanácsadója is.

A politikus úgy vélekedett, hogy a harc nem hagyományos formában zajlik, nem két kultúra csap össze, hanem a szabad világ értékei állnak szemben a “dekonstrukcióval”. Van-e esélye a lokálisnak a globálissal szemben? – tette fel a kérdést, majd közölte: ez attól is függ, mi történik majd Amerikában, amely egy politikai forradalom után van. Donald Trump elnök győzelme mindenki számára váratlan siker volt – mondta Gulyás Gergely, megjegyezve: az utóbbi időben a szólásszabadságot a politikailag korrekt beszédmóddal igyekeztek kiszorítani.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, a Polgári Magyarországért Alapítvány főigazgatója köszöntő beszédet mond az Európa jövője címmel megrendezett kétnapos nemzetközi első napján a Várkert Bazárban 2018. május 23-án. A tanácskozást a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány és a Századvég Alapítvány szervezte. MTI Fotó: Soós Lajos

Holott a nyilvánosságot nem lehet és nem is érdemes monopolizálni – jelentette ki. Felidézte, hogy az amerikai elnökválasztáskor „csak az úgynevezett független újságírás etalonjaként számon tartott CNN” nem volt hajlandó szembesülni az eredménnyel. Hillary Clinton előbb ismerte be a vereségét, mint ahogy a hírcsatorna tudomásul vette az emberek döntését – közölte. Bár Donald Trump elnökségéről korai ítéletet mondani, nyilvánvalóan az ő történelmi teljesítménye, hogy Hillary Clinton nem lett az Egyesült Államok vezetője – vélekedett Gulyás Gergely.

Média folytat ellenzéki politikát, nem pártok

Nem a demokraták alkották a valódi ellenzéki pártot, hanem a média, amely azonban elhibázott politikát vitt – jelentette ki. Hozzátette, hogy Magyarországon ugyanezt lehetett tapasztalni alig két hónapja: a baloldali média vált a leghangosabb ellenzéki erővé, téves stratégiája azonban nem a kormány, hanem az ellenzék leváltásához vezetett. A miniszter azt mondta, érdeklődve tekintenek arra, amit Donald Trump elért.  Győzelme örökre a politikatörténet része marad – jegyezte meg.

A folyamat arról szól, miként lehet visszaadni az embereknek a döntés jogát, egyidejűleg pedig előtérbe helyezni a nemzeti érdeket – vélekedett. Szavai szerint a mögöttes elképzelés végtelenül egyszerű: le kell porolni és fel kell szabadítani a politikai korrektség béklyójába került demokratikus intézményrendszert. Gulyás Gergely hangsúlyozta: Magyarország azért lépett be a NATO-ba, mert a szabad világ részesévé akart válni, ahol egyszerre érvényesülnek az egyéni és a közösségi jogok.

Így volt ez az Európai Unióval is, amely egyszerre kínálta a gazdasági felemelkedés és a nemzetek közötti egyenrangú együttműködés lehetőségét – fűzte hozzá. Kiemelte: hisznek abban, hogy a szabad nemzetek igenis dolgozhatnak együtt, szövetségben. Megbízhatóságra és kiszámíthatóságra van szükség, amihez az is hozzátartozik, hogy az ember felismeri a saját érdekeit, és tekintettel van mások érzékenységére – idézte Helmut Kohl néhai német kancellárt.

„A szabadság közösségi műfaj”, szabadság csak ott lehet, ahol egyén és közösség viszonya kölcsönös – jelentette ki Gulyás Gergely. Azt mondta, látják az élő amerikai közösségek mutatta példát, amelyben fontos a család, a kereszt, a templom és a zászló. Úgy érzik, vannak olyan közös pontok, amelyek segíthetik a kölcsönös megértést az Egyesült Államok és Európa közötti vitákban. A miniszter idesorolta a hagyomány tiszteletét, a biztonság, az identitás megvédését, valamint a nemzet, az igazság iránti elkötelezettséget is.