Hazaindultak a vonatos zarándokok

 

A menetrend szerint késő este megérkezik Budapestre a Csíksomlyó Expressz és a Székely Gyors. A kora reggeli, székelyföldi induláskor több utas azt mondta az M1-nek, hogy örökre szóló élményekkel gazdagodott a csíksomlyói búcsúban, az ünnepi hétvégén. Azt ajánlják másoknak is, hogy egyszer próbálják ki.

Hazaindult Magyarországra a Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz zarándokvonat. Utasaik Csíkszentsimontól Csíkszentdomokosig, a csíki falvak családjainál voltak elszállásolva. A két vonatot Madéfalván kapcsolták össze, a 12 vagonos összevont szerelvényen 850 zarándok utazik.

A Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz vonatok mozdonya az Osztrák–Magyar Monarchia határán, az egykori ezeréves határon lévő 30. számú vasúti őrháznál a kelet-erdélyi Gyimesbükk határában 2018. május 20-án. MTI Fotó: Mohai Balázs

A zarándokok a csíksomlyói búcsú után, Gyimesbükkre, az ezer éves határra is ellátogattak.

„Ez egy olyan élmény volt, hogy ezt mindenkinek egyszer át kell élnie. Ennyi aranyos emberrel, hogy összetartozunk, sehol a világon nem lehet találkozni” – nyilatkozta Janek György.

„Ez, ami felülírhatatlan a világban, ilyen élményben még nem volt részünk. Aki még ezt nem élte meg, annak el kell jönni, és ki kell próbálni” – mondta Foltán László olimpiai bajnok.

A vonatos zarándoklat immár ötödik éve jótékonysági célt is szolgál. Az utasok által felajánlott adományokkal a Dévai Szent Ferenc Alapítványt segítik.