Közepes az idei epertermés

 

Közepesnek mondják a hazai termelők az idei epertermést. Napsütésből volt elég, de sokfelé kevés volt eső, így nem nőttek meg az eperszemek. Egyre inkább divatba jönnek a „Szedd Magad!” akciók, aki magának szedi biztos, hogy friss gyümölcsöt visz haza, ráadásul a gazdáknak is segítség, mert egyre nehezebben találnak idénymunkásokat.

Percek alatt szedtek tele egy ládát eperrel a gyerekek Pilisvörösvár határában. Az édesanya azt mondta: most először vettek részt a „Szedd magad!” akcióban, és nagyon örül, hogy a kicsik ennyire élvezték. Mások azt mondták: kényelmesebb lenne megvenni az epret a boltban, de a szüret minden évben egy közös program a barátokkal.

Závoczki József több mint 25 éve foglalkozik eperrel. Azt mondta, a kéthektárnyi területet családjával együtt műveli. A szüretre viszont nem talál munkaerőt, ezért hirdette meg a „Szedd magad!” akciót. Most úgy számol, hogy összesen mintegy három tonna epret tud értékesíteni hektáronként.

Zalaegerszegen 16 idénymunkás dolgozik a Híradóban bemutatott szamócaültetvényen. A termés többségét Budapesten értékesítik, de jut belőle más nagyvárosokba is. Sipos Attila tulajdonos azt mondta: egyre nehezebb munkaerőt találni a mezőgazdaságban, ezért van, amikor teljesítmény után fizet.

Az egyik szolnoki őstermelő azt mondta: az öntözőrendszer ellenére nem kapott elég csapadékot idén az eper, ezért kisebbek a bogyók. Pozderka István szerint ez alacsonyan tartja majd az eper árát az egész szezonban.

Aki közvetlenül a termelőtől veszi a magyar epret, annak kilónként 500 forinttól kezdődő árakkal kell számolni. Az üzletekben azonban akár 1000 forintot is elkérhetnek érte.