Különleges lelki feltöltődést nyújt a csíksomlyói búcsú

 

Ma van a csíksomlyói pünkösdi búcsú, az összmagyarság legjelentősebb keresztény ünnepe. A Ferenc pápa által meghirdetett Ifjúság évéhez kapcsolódik az idei búcsús szentmise is, amelyen negyedmillióan vesznek részt a világ minden tájáról. Idén először nem magyar nyelvterületről érkezett a szentmise szónoka, az erdélyi ferencesek a híres lengyel zarándokhely, a czestochowai pálos kolostor házfőnökét hívták meg.

Énekelve, zászlókkal a kezükben érkeztek az első zarándokok hajnalban Csíksomlyóra. Harangszóra vonultak be a kegytemplomba, a csodatévő Mária-szoborhoz, hogy imádkozzanak a reggeli szentmisén. A szertartás után a hívők az egyházi vezetőkkel közösen indultak el a Hármashalom-oltárhoz, az összmagyarság egyik legjelentősebb vallási és nemzeti ünnepének fő helyszínére.

A csíksomlyói búcsú 2018. május 19-én. MTI Fotó: Mohai Balázs

Közben százezrek csatlakoztak hozzájuk és vonultak kilométeres sorokban egymás után. Amerre a szem ellátott mindenfelé embereket lehetett látni. A Kis- és Nagy Somlyó hegy közötti nyereg rövid idő alatt benépesült.  A Kárpát-medence minden szegletéből érkeztek zarándokok. Vannak, akik először jött, mások már évtizedek óta visszajárnak. Azt mondják: a búcsú különleges lelki feltöltődést nyújt.

Az első búcsújárást a legenda szerint 1567-ben tartották, a hagyományt azóta is őrzik. Az idei búcsú mottója: „Legyen nekem a Te igéd szerint”.

„Ez egy picit az Isten szavára való ráhagyatkozást, annak a teremtő erejét próbálja aláhúzni, illetve azt a bizalmat, bizodalmat, amelyet Mária kifejezett akkor, amikor ezt az angyal szavára kimondta” – nyilatkozta Orbán Szabolcs, az Erdélyi Ferences Rendtartomány tartományfőnöke.