Újabb zarándokvonatok indultak el Csíksomlyóra

 

Péntek hajnalban újabb vonatos zarándoklat indult el Budapestről Csíksomlyóra. A Csíksomlyó expressz – az előző évekhez hasonlóan – Szombathelyről indult, és hajnalban érkezett Budapestre. A Keleti pályaudvaron a Székely gyors is csatlakozott hozzá. Így egy 16 szerelvényes óriásvonatként ment tovább Erdélybe, a csíksomlyói búcsúra lesz.

Tapssal és zászlókkal fogadták azokat a zarándokokat, akik már megérkeztek Erdélybe. A Boldogasszony zarándokvonat ugyanis már csütörtök hajnalban elindult: magyarországi, felvidéki és dél-amerikai utasokkal. A csíksomlyói búcsúra több százezer embert várnak.

A csíksomlyói búcsú az összmagyarság legnagyobb zarándoklata. Már több mint 450 éve tartják meg, mindig pünkösd szombatján. Ilyenkor több százezren látogatnak el a Székelyföldre. A Boldogasszony zarándokvonat 850 utasával pénteken érkezett meg Csíksomlyóra.

Böcskei László, Nagyvárad püspöke szerint a zarándoklat nem könnyű vállalkozás. „A zarándoklat nem turizmus, hanem önmagunk felvállalását jelenti, azért hogy találkozzunk Istennel. De előtte találkozzunk egymással is” – mondta.

Többen lovon zarándokolnak el a búcsúba. André Ábel, a lovas zarándoklat szervezője úgy fogalmazott: a csíksomlyói búcsúra mindig nagyon-nagy kedvvel készülnek és örömmel mennek.

Mások pedig gyalog teszik meg az utat. „Mindenkinek van valami olyan lelki indíttatása, amiért elindul ezen az úton. És én úgy tapasztaltam meg, hogy lélekben megerősödve fogok hazatérni Csíksomlyóról” – mondta egyikük az M1-nek.