Többéves fejlesztési programot hirdetett az agrárkamara

 

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elkészítette a magyar agrár- és élelmiszer-gazdaság hosszú távú fejlesztését célzó programjavaslatát, amely a strukturális alapoktól tekinti át a szektorokat, feltérképezi a fejlődést akadályozó tényezőket, és azokra konkrét megoldási javaslatokat kínál – közölte a NAK csütörtökön az MTI-vel.

Győrffy Balázs, a NAK elnöke a kamara csütörtökön Gödöllőn tartott országos küldöttgyűlésén az Erősödő agrár- és élelmiszer-gazdaság, jólétében gyarapodó vidék címet viselő programjavaslatot ismertetve elmondta: a célok elérése többévnyi tudatos munkát igényel, azonban hosszú távra előrevetítheti a magyar agrár- és élelmiszer-gazdaság fejlődését.

A NAK közleménye szerint a dokumentum konkrét javaslatokat fogalmaz meg a stabil és versenyképes birtokszerkezet megteremtésére, a működési formák átláthatóvá tételére, az önkéntes együttműködések ösztönzésére, a modernizáció felgyorsítására, a termés- és jövedelembiztonság javítására, valamint részletesen taglalja az adó-intézményrendszer, illetve a támogatáspolitika terén szükséges intézkedéseket.

A NAK a javaslatcsomagban foglaltak részleteiről, és az ehhez kapcsolódó jogszabályalkotási tervről megkezdi a szükséges egyeztetéseket a rövidesen megalakuló kormánnyal.

A küldöttgyűlésen döntöttek a tagdíjsávok módosításáról. Az arányosabb teherviselés és az átláthatóbb, egyszerűbb tagdíjstruktúra kialakítása érdekében az eddigi 11 helyett 7 tagdíjsáv lesz. A legalsó sáv árbevételi határa és összege változatlan marad, ahogy a tagdíj maximuma is. A módosítással a tagok csaknem 85 százalékánál a tagdíj nem változik, 9 százalékuk pedig a jövőben kevesebb tagdíjat fizet majd, és két héttel, augusztus 15-ig meghosszabbodik a tagdíjbefizetési határidő.

A küldöttgyűlés egyhangúlag támogatta a köztestület csatlakozását a European Forum for Agricultural and Rural Advisory Services és a South Eastern Europe Advisory Service Network nemzetközi szervezetekhez. Ez a szaktanácsadás területén fontos előrelépést jelent a nemzetközi kapcsolatok erősítésében – közölte a NAK.