Czeglédy-ügy: Újabb gyanúsítottakat vettek előzetesbe

 

Újabb két gyanúsított előzetes letartóztatását rendelte el a bíróság a Czeglédy-ügyben. Egyikük Czeglédy Csaba testvére. A gyanúsítás szerint neki is köze lehetett a több mint 6 milliárd forintos költségvetési csaláshoz. Vele együtt így már 21 embert gyanúsítanak – közölte az M1 Híradója.

Vezetőszáron és rabláncon vitték szerdán a Szegedi Járásbíróság folyósóján a Czeglédy-ügy újabb gyanúsítottjait. Egyikük Czeglédy Csaba testvére. Vele együtt már 21 gyanúsított van a több milliárdos költségvetési csalási ügyben.

A most bíróság elé állítottakat a NAV nyomozói hétfőn vették őrizetbe. Hat évig mindannyian a Humán Operátor Zrt. alkalmazottai voltak, és valamennyien részt vettek az iskolaszövetkezetek irányításában, amivel – a gyanú szerint – több mint 6 milliárd forintos kárt okoztak az állami költségvetésnek.

Egy hónapra helyezték őket előzetesbe

Czeglédy Csaba testvérét és egy másik gyanúsítottat a Szegedi Járásbíróság egy hónapra helyezte előzetes letartóztatásba, míg a két másik női gyanúsított esetében a bíróság lakhelyelhagyási tilalom elrendeléséről döntött, ezt megfellebbezte az ügyészség.

Czeglédy Csaba szocialista politikust tavaly nyáron vették őrizetbe, mert a gyanú szerint cége, a Humán Operátor Zrt. és a vele kapcsolatban álló iskolaszövetkezetek diákokat és nyugdíjasokat közvetített ki munkahelyekre, de sem az adókat, sem pedig a járulékokat nem fizették meg maradéktalanul. Az ügyészség szerint Czeglédy Csaba és társai több mint 6 milliárd forinttal károsították meg az állami költségvetést.

Czeglédy Csaba idén márciusban jókedvűen és felszabadultan hagyta el a szegedi börtönt. De mindössze egy napig volt szabadlábon. A politikus képviselő-jelölt lett az országgyűlési választáson, így mentelmi joga keletkezett, és szabadult az előzetesből. Egy újabb gyanúsítás miatt azonban a Nemzeti Választási Bizottság ismét felfüggesztette az immunitását, ezért másnap hajnalban újra bilincsben vitték vissza Szegedre. Az M1-nek akkor ingerülten azt mondta: jogtalanul tartják fogva.

Czeglédy Csaba (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt) szombathelyi önkormányzati képviselő ügyvédként az MSZP és a DK jogi képviseletét is ellátta több ügyben. A bíróság legutóbb április elején hosszabbította meg három hónappal az előzetes letartóztatását.