NVI: Feltétlenül szükség van egyes választási szabályok módosítására

 

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke kedden az Országgyűlés alakuló ülésén az áprilisi választással kapcsolatos állami feladatok megszervezéséről és lebonyolításáról tartott beszámolójában javasolta a választási időszak meghosszabbítását, a levélszavazás szabályainak pontosítását, a névjegyzékkel, az átjelentkezéssel kapcsolatos szabályok változtatását – Pálffy Ilona elmondta, hogy ezen szabályok módosítását már négy évvel ezelőtt is javasolták.

Az NVI elnöke azt mondta, a tapasztalatok szerint a levélben szavazás szavazólapjainak kiküldésére és visszaérkezésére „rendkívül szűk a jelenleg biztosított határidő”. Hozzátette: javasolja a választási eljárást megelőző határidőket néhány nappal előrébb hozni, így elég idő maradna arra, hogy biztonsággal visszaérkezzenek a postai úton feladott válaszborítékok. Pálffy Ilona közölte, nyilvántartásuk alapján 4938 levélboríték érkezett késve vissza az NVI-hez. Szükségesnek nevezte, hogy a levélszavazásra vonatkozó szabályokat pontosítsák: egyértelműen fogalmazzák meg, mi számít érvényesen visszaérkezett válaszborítéknak.

Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke (MTI Fotó: Szigetváry Zsolt)

Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke (MTI Fotó: Szigetváry Zsolt)

Elmondta, az ajánlások ellenőrzésével kapcsolatban minden eddiginél több jelzés érkezett hozzájuk az ajánlóívek másolása, azok hamisítása miatt. Megjegyezte, a választási irodáknak nincs lehetőségük arra, hogy a választópolgárok aláírásmintájának felhasználásával ellenőrizzék az aláírások valódiságát, a hamisított ajánlások kiszűrése a választási eljárás keretében nem lehetséges. Az NVI elnöke azt mondta, büntetőeljárásban tisztázhatók a csalások, de ez időigényes. Megfontolandónak tartotta az ajánlási rendszer finomítását, illetve a büntetőeljárás határidőinek a jelölési szabályokhoz igazodó módosítását.

Módosítanák a névjegyzéki kérelem benyújtásának határidejét

Pálffy Ilona szerint az utolsó pillanatban beérkező nagyszámú névjegyzéki kérelem – átjelentkezés, mozgóurna-igénylés – elbírálása jelentős mértékben elhúzódhat. Ez több országos választáson is azt eredményezte – folytatta –, hogy az összes helyi választási irodának késő éjjelig kellett várakoznia arra, hogy megkezdhesse a névjegyzékek nyomtatását. Elmondta, a névjegyzéki kérelem benyújtásának határidejét a jelenlegi 16 óráról 12 órára javasolja előrehozni. Az NVI-elnök közölte, a választási eljárási törvény jelenlegi szabályai miatt a legnagyobb gondot az átjelentkező választókat fogadó szavazóhelyiségekben a több órás sorban állás jelentette 2018-ban, de már 2014-ben is.

Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke beszél az április 8-ai országgyűlési választás szavazólapjainak nyomtatásáról tartott sajtótájékoztatón az ÁNY Biztonsági Nyomda kőbányai telephelyén 2018. március 22-én (MTI Fotó: Szigetváry Zsolt)

Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke beszél az április 8-ai országgyűlési választás szavazólapjainak nyomtatásáról tartott sajtótájékoztatón az ÁNY Biztonsági Nyomda kőbányai telephelyén 2018. március 22-én (MTI Fotó: Szigetváry Zsolt)

Emlékeztetett arra, mivel 19 óra után sorba álltak a választók, addig nem lehetett nyilvánosságra hozni a választási adatokat, amíg mindegyikük nem szavazott. Szólt arról, hogy az átjelentkezés egyre népszerűbb, már nem 5-6 ezer, hanem 10-12 ezer választópolgár él ezzel a lehetőséggel. Hozzátette: az átjelentkezőknek kialakítandó szavazóhelyiségek szabályait feltétlenül módosítani kell. Pálffy Ilona elmondta, a választás eredményét nem érintő adminisztratív hibák ezen a választáson is előfordultak. Példaként említette, hogy a szavazatszámláló bizottságok néhány esetben a jegyzőkönyv kitöltésénél nem megfelelő rovatba írták be egyes listák szavazatait, de ezeket a hibákat a jogorvoslat keretében javították.

Az állami feladatok végrehajtása törvényesen történt

Az NVI vezetője úgy értékelt: az április országgyűlési képviselőválasztáson „az állami feladatok végrehajtása törvényesen, Magyarország alaptörvényének és a jogszabályoknak megfelelően történt”. Szerinte ezt támasztja alá az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) előzetes javaslata is, miszerint a választási szervek minden szinten általános bizalmat élveztek az érintettek körében és munkájukat általában elfogulatlannak ítélték meg. Az NVI és az NVB eleget tett a megbízatásának, minden szinten szakszerűen és átláthatóan, rendszerint az előírt határidőket betartva bonyolította le a választásokat – idézte az elnök.

Kitért arra, hogy az idő rövidsége miatt nem tud részletes tájékoztatás adni az egész választási eljárásról, a választási informatikáról. Köszönetet mondott a választás megszervezésében, lebonyolításában részt vevő több mint 22 ezer köztisztviselőnek, állami tisztviselőnek, közalkalmazottnak, valamint a választási szervek, bizottságok tagjainak.